Οι αστυνομικοί με τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα είναι πλέον γεγονός και στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, μετά τη Θεσσαλονίκη όπου το μέτρο της αστυνόμευσης αυτού του είδους εφαρμόζεται  από την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στις 4 Σεπτεμβρίου.

Οι αστυνομικοί-ποδηλάτες ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στις περιοχές της Ακρόπολης, του Θησείου και της Πλάκας, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί  και σε άλλες πόλεις όπως στην Κέρκυρα, τη Ρόδο, τα Χανιά και το Ναύπλιο.

Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ επέλεξαν τις περιοχής εφαρμογής βάσει του αριθμού των επισκεπτών-τουριστών, αλλά και της μορφολογίας τους, εάν υπάρχουν δηλαδή πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι, αυξημένη κίνηση οχημάτων κλπ.

Υπάγονται στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα της Τουριστικής Αστυνομίας, ενώ για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους φέρουν διαφορετική στολή από τους συναδέλφους τους (κράνος ποδηλάτη, βερμούδα και αθλητικό παπούτσι) και είναι εφοδιασμένοι με όλα τα απαιτούμενα είδη (ατομικό οπλισμό, κατάλληλο αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.).

Στόχος της ηγεσίας είναι να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας στους τουρίστες-επισκέπτες με την παρουσία των περιπολιών, χωρίς ταυτόχρονα όμως να διαταράσσουν το “περιβάλλον”.

Ως προς την αποστολή των ποδηλατών αστυνομικών, στις βασικές τους προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών και η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσης.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook