Δυναμίτη στα θεμέλια της διαδικασίας διανομής τύπου έβαλε νέο επεισόδιο μεταξύ εφημεριδοπωλών και πρακτορείων που συνέβη το πρωί του Σαββάτου.

Οι εφημεριδοπώλες λίγο μετά την έναρξη της βάρδιάς τους και αφού έφτασαν έξω από τα πρακτορεία, ήρθαν αντιμέτωποι με άνδρες εταιριών φύλαξης που επιχείρησαν να μπλοκάρουν τη σημερινή διανομή εντύπων.

Με την απειλή κλήσης της αστυνομίας, λίγες ώρες αργότερα, οι άνδρες που περιφρουρούσαν τα γραφεία των πρακτορείων, προκειμένου οι εφημεριδοπώλες να αποτρέψουν την πρόσβαση, αποχώρησαν, ενώ ένας από αυτούς συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία.

Η επίμαχη ανακοίνωση

Η πρόσφατη ανακοίνωση από πλευράς των πρακτορείων αποτέλεσε άλλη μία σταγόνα που ξεχείλισε τις ήδη τεταμένες σχέσεις στο χώρο διανομής τύπου.

Η ανακοίνωση προανήγγειλε την τριήμερη απεργία των εφημεριδοπωλών από την ερχόμενη Δευτέρα έως και την Τετάερτη, γεγονός που διαψεύδουν οι ίδιοι οι εφημεριδοπώλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του News 247, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από πλευράς εφημεριδοπωλών και την ερχόμενη Δευτέρα οι ίδιοι απειλούν με νέο μπλοκάρισμα της διαδικασίας διανομής.

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση των εφημεριδοπωλών:

\”Τα δύο υφιστάμενα Πρακτορεία Διανομής τύπου ήτοι η \”ΑΡΓΟΣ ΑΕ\” και η \”ΕΥΡΩΠΗ ΑΕ\” με εξώδικά τους που έστειλαν στα μέλη μας στις 2/6/2011 και ανακοίνωσή τους που δημοσιεύθηκε στον Ημερήσιο τύπο την 1/6/2011, ανακοίνωσαν ( πάντα κατά την άποψή τους, την οποία αποκρούομεν ) την λήξη της συνεργασίας μας από 2/7/11, ημερομηνία δηλαδή που τίθεται σε ισχύ ο Ν. 3919/2011.

Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τα Πρακτορεία δεν θα χορηγήσουν τύπο στους εφημεριδοπώλες από την Δευτέρα 4/7/2011, προτίθενται δε (καταργώντας και ακυρώνοντας τον κλάδο μας) να προβούν στην διανομή του τύπου στα κατά τόπους σημεία πώλησης τύπου, παρανομώντας και παραβιάζοντας το Ν.Δ.2943/1954 \”περί τρόπου πωλήσεως εφημερίδων και περιοδικών\”, σύμφωνα με τις διατάξεις του οποίου, εμείς οι εφημεριδοπώλες, οι κατά ΑΝ 1093/38, άρθ. 54, παρ. 2 \”εφωδιασμένοι διά δελτίου ταυτότητος εκδιδομένου υπό της Ενώσεώς μας και τεθεωρημένου υπό των Υφυπουργών Τύπου και Τουρισμού και Εργασίας (νυν Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Υπουργείο Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας)\”, είμαστε οι μόνοι αρμόδιοι να διανέμουμε τον Τύπο σε όλα τα σημεία πώλησης αυτού (περίπτερα, καταστήματα ψιλικών κλπ), αρνούμενοι αδικαιολογήτως να προμηθεύσουν και εμάς με τον Τύπο, παρεμποδίζοντας έτσι και τον ελεύθερο ανταγωνισμό, αφού κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και αποτελούν την αποκλειστική πηγή από όπου δυνάμεθα να προμηθευτούμε τον Τύπο.

Αν και εφόσον τα Πρακτορεία προβούν στην ως άνω παράνομη και ποινικά κολάσιμη ενέργεια (άρθρ. 1, 2, 44 παρ. 1, 2 του Ν. 3959/2011), παρεμποδίζουν τον ανταγωνισμό, καταργούν τον κλάδο μας και καθιστούν άνεργους, μέσα σε μια νύχτα, 1200 εφημεριδοπώλες

Κατόπιν των ανωτέρω διευκρινίζουμε ότι οι εφημεριδοπώλες δεν απεργούν την Δευτέρα 4/7/2011 όπως ψευδώς διαδίδεται από πλευράς Πρακτορείων και θα ευρίσκονται στις θέσεις τους όπως κάνουν με συνέπεια επί 90 έτη.

Το χρονικό της διαφωνίας

Μια αθέατη κόντρα μαίνεται αυτόν το μήνα με επίκεντρο τη διανομή των εφημερίδων και την απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη.

Απόρροια των αλλαγών που συντελούνται και απειλούν να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη ισορροπία στο χώρο σημείων πώλησης των εφημερίδων είναι ότι η Ένωση των εφημεριδοπωλών παύει πλέον να μετέχει στην κατανομή του αγγελιόσημου.

Τα πρακτορεία διανομής \”Άργος\” και \”Ευρώπη\” που ανήκουν στις εκδοτικές επιχειρήσεις από τις αρχές του μήνα δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν άλλα σημεία διανομής για τις εφημερίδες τους, δημοσιεύοντας σχετική προκήρυξη.

Είναι ενδεικτικό πως η Ένωση εφημεριδοπωλών κάλεσε τα μέλη της να αγνοήσουν την προκήρυξη του Άργους και της Ευρώπης και παράλληλα ανακοίνωσε πως εξετάζει νομικούς τρόπους για να κινηθούν εναντίον των πρακτορείων διανομής.

Στη γενική συνέλευση που έγινε την περασμένη εβδομάδα οι εφημεριδοπώλες αποφάσισαν να διαγράψουν με κατεπείγουσα συνεδρίαση των οργάνων όσους από τους εφημεριδοπώλες υπέβαλαν αίτηση να συνεργαστούν με τη νέα διαδικασία που όρισαν τα δυο πρακτορεία.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης μετά τη συνέλευση σημειώνεται πως \”θα παραπεμφθούν για διαγραφή επειδή παραβίασαν κατάφωρα όλες τις καταστατικές Διατάξεις και στράφηκαν ευθέως κατά του επαγγέλματος και των συναδέλφων\”.

Ζητά δε από τα μέλη της να αποσύρουν την αίτησή τους από τα Πρακτορεία δηλώνοντας ότι οι δικηγόροι θα καταφύγουν στα δικαστήρια κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη.

Την περασμένη εβδομάδα, ελάχιστοι ήταν οι εφημεριδοπώλες που ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα των δυο μεγάλων πρακτορείων διανομής \”Άργος\” και \”Ευρώπη\”, για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα διακίνησης εφημερίδων και περιοδικών, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Αιτία για τη μικρή ανταπόκριση, ήταν οι αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των συνδικαλιστών των εφημεριδοπωλών, στις οποίες κυριάρχησαν οι ανταλλαγές απειλών και οι βιαιοπραγίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα, ένας εφημεριδοπώλης να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook