Ξεπροβάλλουν πάνω στον ουρανό χωρίς προειδοποίηση για να φέρουν το τέλος της ζωής στον πλανήτη Γη.

Ή έτσι πίστευαν τουλάχιστον οι άνθρωποι μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν οι μετεωρίτες ήταν προάγγελοι της μοίρας και δείγματα μεγάλων δεινών.

Για άλλους βέβαια ήταν καυτό θέμα συζήτησης, καθώς εντός της επιστήμης η κουβέντα μαινόταν για την ύπαρξή τους ή όχι!

Και όλα αυτά πάνω σε μια γήινη επιφάνεια που είναι χτυπημένη κατά κόρον από διαστημικές πέτρες, κάτι που δεν αφήνει προφανώς κανένα περιθώριο αμφιβολίας για τα χρονικά της δράσης των μετεωριτών.

Μια στο τόσο μάλιστα κάποιος στέκεται αρκετά τυχερός και τσακώνει έναν από δαύτους σε βίντεο, το οποίο όλοι θέλουν φυσικά να δουν…

Η έκρηξη στα Ουράλια

Ήταν πρόσφατα, στις 25 Φεβρουαρίου 2015, όταν ένας μετεωρίτης εξερράγη κάπου 27 χιλιόμετρα ψηλά από μια απομονωμένη περιοχή των Ουραλίων της νότιας Ρωσίας. Η γωνία με την οποία προσέγγισε τη Γη ήταν μάλιστα τέτοια που παρέμεινε αθέατος μέχρι την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτι που προκάλεσε αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα. Η σφοδρή πρόσκρουσή του τραυμάτισε κάπου 1.500 ανθρώπους, αν και η έλλειψη θυμάτων έκανε όσους τον είδαν να τον απολαύσουν…

Οι διάττοντες αστέρες Λυρίδες

Παρά το γεγονός ότι η NASA ισχυρίζεται ότι η βροχή μετεωριτών που ονομάστηκε Λυρίδες είναι απρόβλεπτη σε όρους εμφάνισης, εμείς τη βλέπουμε κάθε χρόνο στα τέλη Απριλίου! Και βέβαια το Marshall Space Flight Center της NASA παρέχει πια ζωντανό stream του γεγονότος, όπως αυτό που θα δούμε από τις Λυρίδες του 2015 σε βραχώδη περιοχή της Κίνας…

Τα πεφταστέρια Περσείδες

Άλλο ένα ετήσιο ουράνιο ραντεβού, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η εν λόγω βροχή μετεωριτών μόνο συστάσεις δεν χρειάζεται, αν και εδώ είναι καταγραμμένη με εντυπωσιακό τρόπο…

Η επανείσοδος του Χαγιαμπούσα

Η NASA δεν ορίζει κατ’ ανάγκη τον μετεωρίτη ως διαστημική πέτρα, με τον δικό της περιεκτικό ορισμό να περιλαμβάνει οτιδήποτε μπαίνει στη γήινη ατμόσφαιρα από το Διάστημα. Κι έτσι θα μπορούσαμε κάλλιστα να συμπεριλάβουμε και το διαστημόπλοιο Χαγιαμπούσα, την εξερευνητική κάψουλα που εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο της ιαπωνικής Καγκοσίμα το 2003 και επέστρεψε στη Γη εφτά χρόνια αργότερα. Παρά τη φωτιά, το διαστημόπλοιο προσγειώθηκε σχεδόν άθικτο…

Ο μετεωρίτης του Τέξας

Στις 8 Νοεμβρίου 2014, οι ουρανοί φωτίστηκαν πάνω από το Τέξας των ΗΠΑ, όταν ένας μετεωρίτης 1,8 τόνων εξερράγη στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Με βάση το μέγεθός του, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα υπολόγισε τη δύναμη της σύγκρουσης σε 3,8 μεγατόνους, κάπου 3 φορές περισσότερο δηλαδή από την καταστροφική μανία της ατομικής βόμβας που χτύπησε τη Χιροσίμα…

Οι φλεγόμενες Διδυμίδες

Άλλη μια εντυπωσιακότατη βροχή μετεωριτών καταγράφηκε σε βίντεο τον Δεκέμβριο του 2012, αυτή τη φορά στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και παραμένει ένα από τα θεσπέσια οπτικά υλικά που έχουμε στα χέρια σας από τέτοια ουράνια φαινόμενα…

Ο μετεωρίτης της Τουρκίας

Παρά την κακή ποιότητα του υλικού, μιας και προέρχεται από κάμερες ασφαλείας της Τουρκίας, ο μετεωρίτης που συνελήφθη να βολτάρει εκεί το 2012 είναι ένας από τους φωτεινούς που έχουν ποτέ εντοπιστεί. Πραγματική φωτιά στον ουρανό δηλαδή…

Ο… χορταστικός μετεωρίτης

Την ώρα που η φαντασμαγορία που παρέχουν οι μετεωρίτες είναι συνήθως ορατή για μερικά δευτερόλεπτα, υπάρχουν και κάποιοι που αρέσκονται στα σόου. Όπως αυτός του Απριλίου του 2010, που φώτισε τον ουρανό Ιαπωνίας και ΗΠΑ για 15 ολόκληρα λεπτά!

Ο πολύχρωμος μετεωρίτης του Μπουένος Άιρες

Την ώρα που οι περισσότεροι παρουσιάζουν τη μεγαλοπρέπειά τους ως μια λευκή ουρά στον ουρανό, αυτός που εμφανίστηκε στην Αργεντινή τον Ιούλιο του 2015 είχε πρασινο-πορτοκαλί αμφίεση! Μοναδικός από πολλές απόψεις…

Μετεωρίτης στον Δία

Αυτό το υλικό δεν είναι τόσο εντυπωσιακό σε επίπεδο θεάματος, αλλά σε αυτό που παρουσιάζει: στις 10 Σεπτεμβρίου 2010, ένας μετεωρίτης χτύπησε τον πλανήτη Δία με τόση σφοδρότητα που η σύγκρουση έγινε ορατή ακόμα και στο τηλεσκόπιο ερασιτέχνη!

Το μήκος της διαστημικής κοτρώνας υπολογίστηκε στα 10 μέτρα. Κι αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο γκρι κύκλος της σύγκρουσης που καταγράφηκε είναι 1.300 φορές το μέγεθος της Γης, τότε μπορεί να μιλάμε για τη μεγαλύτερη διαστημική έκρηξη μετεωρίτη που συνελήφθη ποτέ σε οπτικό μέσο!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook