Aνακοίνωση της “Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών” του ΤΕΕ/ΤΑΚ αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο με το οποίο προωθείται μεταξύ άλλων και η κατάργηση επιλογής από τους ΝΕΟΥΣ ασφαλισμένους Μηχανικους της επιλογής μιας από τις δύο πρώτες ασφαλισιτκές κατηγορίες.

Η ανακοίνωση αναλύτικά:

Με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή καταργείται η δυνατότητα που δινόταν από το άρθρο 39 του Ν. 4331/2015, για μετάβαση σε μια από τις δύο πρώτες ασφαλιστικές κατηγορίες και επαναφέρονται οι προηγούμενες, αντισυνταγματικές, ρυθμίσεις με υποχρεωτικές αυξήσεις. Έχεις –  δεν έχεις δουλειά. 

Οι εισφορές όχι μόνο δεν μένουν σταθερές αλλά αυξάνονται σε μια περίοδο που προβλέπεται περεταίρω ύφεση. Με τις νέες, αυξημένες μάλιστα, ασφαλιστικές εισφορές η Κυβέρνηση που θα διέγραφε τα πάντα αποφασίζει να διαγράψει το επάγγελμα στους νέους Μηχανικούς, Δικηγόρους και Γιατρούς. Για το “καλό του λαού” πάντα.

Σχετικά με αυτό η παράταξη μας, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για μια δίκαιη λύση, συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση : 

«Οι νέες εισφορές για το ΕΤΑΑ, για τους νέους ασφαλισμένους Μηχανικούς, που είναι στην 3η ασφαλιστική κατηγορία (και στην ειδική προσαύξηση) φτάνουν τα 2998€/εξάμηνο. Υπάρχουν και τα 2700€ για αυτούς που δεν έχουν ακόμα πατήσει την τρίτη κατηγορία στην ειδική προσαύξηση. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Γνωρίζετε την ελαστικότητα και την ανελαστικότητα ενός αγαθού;

Ένας αυτοαπασχολούμενος για να  εισπράξει τα 3000€ πρέπει να κάνει τζίρο (+παρακράτηση φόρου +ΦΠΑ) περίπου 4600€ /εξάμηνο.  Δηλαδή τότε θα του μείνουν τα 3000 καθαρά να πληρώσει. Δηλαδή 9200€ τζίρο το χρόνο μόνο για ασφαλιστικά.

Πόσους νέους μηχανικούς ξέρετε, εκτός από τους μεγαλοεργολάβους, αυτοαπασχολούμενους (στην ουσία χωρίς δουλειά), που έχουν δουλειές περί τα 770€ το μήνα μόνο για τα ασφαλιστικά τους? (χωρίς να πιούν ούτε ένα καφέ).

Παρόμοια η κατάσταση και για τον ΟΑΕΕ, τους μικροεπαγγελματίες.

 

Αναλυτικότερη περιγραφή τι σημαίνει η κατάργηση αυτή και το κόστος ζωής ενός νέου ασφαλισμένου στο ΕΤΑΑ:http://teetak.gr/images/stories/omades_ergasias/oe_asfalistiko.pdf»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook