Καθησυχαστικός ως προς τις δύο περιπτώσεις τροφίμων επιμολυσμένων με το βακτήριο E-coli εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Νυχάς, μιλώντας στο newsbomb.gr.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους Έλληνες καταναλωτές, τόσο με την περίπτωση των σπόρων τριγονέλας που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φυτρών, προέλευσης Αιγύπτου, που είναι πιθανόν να είχαν επιμολυνθεί από το θανατηφόρο στέλεχος του E-coli, όσο και με τον κιμά και τα σουτζουκάκια που διακινηθήκαν μέσω του Σούπερ Μάρκετ Lidl, και στα οποία εντοπίστηκε το βακτήριο.

Όσον αφορά στην περίπτωση του σπόρου τριγονέλας, υπήρξε ενημέρωση από την ΕΕ για πιθανή επιμόλυνση τους από το θανατηφόρο στέλεχος του E-coli. Πρόκειται για 24 τεμάχια που ήρθαν στην Ελλάδα μέσω Γερμανίας και διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας «Παραδοσιακή Ολύμπου ΑΒΕΕ. Διατέθηκαν στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας στις 13-08-10 και 01-12-10. Από τις έρευνες που διενήργησε τόσο ο ΕΦΕΤ, όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα του θανατηφόρου βακτηρίου στην ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο οι καταναλωτές που ενδεχομένως να έχουν στα ράφια τους το συγκεκριμένο προϊόν καλούνται να μην το καταναλώσουν και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του ΕΦΕΤ, όσον αφορά στην Παρασκευή και κατανάλωση τροφίμων.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συνιστά

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει, σε κάθε περίπτωση, την ανάγκη τηρήσεως των απαραίτητων κανόνων υγιεινής κατά τη διάρκεια χειρισμού και κατανάλωσης τροφίμων και συνιστά:

1) Την υγιεινή των χεριών κατά τον χειρισμό των τροφίμων, πριν από την κατανάλωση τροφής και μετά από την χρήση τουαλέτας.
2) Το καλό μαγείρεμα των τροφών (θερμοκρασία > 70 βαθμών για περισσότερο από 2 λεπτά).
3) Τον διαχωρισμό ωμών από μαγειρεμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα την προσοχή στον ξεχωριστό χειρισμό των ωμών κρεάτων από ωμά λαχανικά.

Σε περίπτωση που καταναλωτές των παραπάνω προϊόντων εμφανίσουν κλινική συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συστήνεται η επικοινωνία με γιατρό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο ΕΦΕΤ διαβεβαιώνουν τους Έλληνες καταναλωτές πως πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους για εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων E-coli σε τρόφιμα που διακινούνται στην Ελλάδα.
 

newsbomb.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook