Ένα \’New Deal\’ κατά το αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου \”να διασφαλιστεί η συνέχεια ύπαρξης της Ευρωζώνης\”, ζητά μια ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού \”Der Spiegel\”.

Το \”New Deal\” ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του \’30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων.

Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, \”προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γκι Φερχόφσταντ(Βέλγιο), Τζουλιάνο Αμάτο(Ιταλία), Μισέλ Ροκάρ(Γαλλία), καθώς και ο πρώην πορτογάλος πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάγιο.

Η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και από τον Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ.

Όπως υποστηρίζουν, με τα χρήματα αυτού του \”New Deal\”, θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κυρίως έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Από τα μελλοντικά έσοδα αυτών των έργων θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν τα χρέη της ΕΕ μετά τη λήξη τους.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook