Το συνολικό ύψος της 5ης δόσης είναι δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων 8,7 δισ. θα προέλθουν από τις χώρες της ευρωζώνης και 3,3 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Η εκταμίευσή της θα γίνει μετά την έγκριση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα συνεδριάσει, κατά πάσα πιθανότητα, την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) τελείωσε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου την τηλεδιάσκεψή του. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, επανέλαβαν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα και πέραν τους υφιστάμενου δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά η τελική απόφαση για το νέο πακέτο βοήθειας θα ληφθεί όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω της εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους.

Η δέσμευση των Ευρωπαίων υπουργών ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, πέρα από το υφιστάμενο πακέτο, εκτιμάται ότι θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ περί διασφάλισης της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας τους επόμενους 12 μήνες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στο Ταμείο. Το ΔΝΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση την παροχή εγγυήσεων από τους Ευρωπαίους ώστε να προχωρήσει στην εκταμίευση των 3,3 δισ. ευρώ.