Μέσα σε μια συγκινητική  ατμόσφαιρα, με τις οικογένειές τους, συγγενείς και φίλους,  οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κολυμπάρι, συγκεντρώθηκαν για να ολοκληρώσουν τη χρονιά που πέρασε – παρουσιάζοντας τις δράσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους – και να παραλάβουν τους τίτλους σπουδών τους

Παρακολουθώντας όλοι μαζί την προβολή με τα σχέδια εργασίας , τις εκπαιδευτικές επισκέψεις  και τις εργασίες που ολοκλήρωσαν την χρονιά που πέρασε ένοιωσαν για μια ακόμη φορά ότι στο σχολείο τους, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, οι τοίχοι πλάταιναν κάθε φορά για να χωρέσει η νέα γνώση, η αίθουσα διδασκαλίας συχνά άλλαζε και γινόταν άλλοτε το πέτρινο θέατρο της Αρχαίας Απτέρας, άλλοτε η Βιβλιοθήκη της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα, το εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων  του Πολυτεχνείου Κρήτης και τόσα άλλα που τους βοήθησαν να συνδέσουν τις παλιές τους γνώσεις με τις νέες, να ανακαλύψουν πράγματα που πάντα τους ενδιέφεραν, να μοιραστούν  βιώματα και εμπειρίες με τους εκπαιδευτές τους και πολλές φορές να πάρουν τη θέση του δασκάλου στην ομάδα τους, όταν το θέμα που μελετούσαν το κάτεχαν καλά, καλύτερα από κάθε άλλο. Η εκπαιδευτική διαδικασία στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, σχεδιασμένη και οργανωμένη για να καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες των ενήλικων εκπαιδευομένων , είναι ένα ηχηρό και ελπιδοφόρο μήνυμα και ίσως η απάντηση στο ασταθές εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αυτό το σχολείο, που μεταδίδει τη  γνώση  με σεβασμό στις ανάγκες των  μαθητών του, μια ακτίδα φωτός στο γκρίζο που υπάρχει γύρω μας αποχαιρέτησαν οι φετινοί απόφοιτοι. Η Ελένη, ο Γιάννης, η Κατερίνα, ο Κώστας και ο Στέφανος. Με συγκίνηση και μια θλίψη που δεν θα ξαναβρεθούν εδώ για μάθημα. Όσο για τους υπόλοιπους, τους απόφοιτους του πρώτου κύκλου, γεμάτοι αυτοπεποίηση και καμάρι  που ξεπέρασαν τις δυσκολίες της καθημερινότητας, δίνουν ραντεβού για τον Σεπτέμβριο.

΄Όπως ανέφερε στον  χαιρετισμό του ο επιστημονικός συνεργάτης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ. Γ.  Βλαντής  «Ο θεσμός των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας έρχεται να διδάξει πολλαπλώς: Πρώτ’ απ’ όλα τους μαθητές τους, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν την εγκύκλια εκπαίδευσή τους. Κατόπιν, τους δασκάλους τους, οι οποίοι βλέπουν τους τρόπους, το πάθος και την αγάπη με την οποία άνθρωποι που έχουν προ πολλού περάσει το στάδιο της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας αναζητούν τη γνώση. Τρίτον, την κοινωνία ολόκληρη, η οποία αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα της δια βίου μάθησης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον, που οδηγεί τον ελλιπώς καταρτισμένο στο περιθώριο..» ή όπως λένε οι εκπαιδευτές του ΣΔΕ «….σ’αυτό το σχολείο διαμορφώνονται στάσεις και γνώσεις μέσα από άλλες διαδρομές, οι άνθρωποι μαθαίνουν, οι εκπαιδευτικοί επικοινωνούν…».

Η διευθύντρια του ΣΔΕ Χανίων, στο οποίο ανήκει και το παράρτημα Κολυμβαρίου,  κ. Β. Δασκαλάκη ευχαρίστησε όλους όσους αγκάλιασαν το θεσμό και έδωσαν την ευκαιρία στους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές να έρθουν σε πολύτιμη και ουσιαστική επαφή με τους τοπικούς φορείς, βοηθώντας ουσιαστικά ώστε οι δράσεις που ολοκληρώθηκαν να είναι προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας. Αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της γνώσης που ακολουθούν τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, συνεχάρη τους μαθητές γιατί παρά τις πολλές και σύνθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους.

Kλείνοντας ευχαρίστησε το ζαχαροπλαστείο ΣΠΙΤΙΚΟ και τους εκπαιδευόμενους που προσέφεραν  τον πλούσιο μπουφέ  και τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Κολυμπάρι.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook