Οπως υποστηρίζουν, οι βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή διαδηλωτών και εμπόδισαν την άσκηση του συνταγματικού δικαίωματος του συνέρχεσθαι.

Η εισαγγελική έρευνα που ξεκίνησε καθυστερημένα και αφού προηγήθηκαν μηνύσεις και αναφορές πολιτών και φορέων, οφείλει να ρίξει άπλετο φως σε όλα τα ζητήματα, όπως η υπερβολική χρήση χημικών, οι ύποπτες σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με ακροδεξιές ομάδες και άλλες παρεκτροπές, λέει στην «Κ.Ε.» ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Παν. Μπρακουμάτσος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς που παρευρίσκονται στις διαδηλώσεις ή στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, δεν ασκούν έλεγχο στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

«Η αλόγιστη χρήση χημικών από το ίδιο το κράτος (για τα οποία πρέπει να δοθούν επαρκείς πληροφορίες) και οι επιχειρήσεις-σκούπα με άγρια βία κατά πάντων, συνιστούν δυσανάλογη (σε πρωτόγνωρο μέγεθος προχθές) και συνεπώς παράνομη συμπεριφορά της αστυνομίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών. Το ίδιο παράνομη είναι και η απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών που εμφανώς δεν συμμετείχαν σε επεισόδια», υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Κ. Τσιτσελίκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Για τέλεση εγκληματικών πράξεων από την αστυνομία κάνει λόγο ο δικηγόρος, μέλος του δ.σ. του ΔΣΑ, Δημήτρης Σαραφιανός. «Ποιες διατάξεις επιτρέπουν τη ρίψη χημικών μέσα σε κλειστούς χώρους όπως το μετρό, με αποτέλεσμα να προκληθούν δεκάδες τραυματισμοί και σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας; Ποιες διατάξεις επιτρέπουν τη ρίψη χημικών κατά τραυματιών, με αποτέλεσμα να διαμετακομίζονται με το μετρό σε άλλους σταθμούς προκειμένου να μπορέσει να τους παραλάβει ασθενοφόρο; Συνιστούν ή όχι οι ενέργειες αυτές, όχι απλώς κατάλυση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, αλλά απόπειρες βαρείας σκοπούμενης σωματικής βλάβης; Οι υπεύθυνοι αυτών των εγκληματικών ενεργειών πρέπει να τιμωρηθούν και η ηγεσία της αστυνομίας και ο αρμόδιος υπουργός να παραιτηθούν», υπογραμμίζει.

Βάναυσες αστυνομικές συμπεριφορές και αλόγιστη χρήση χημικών που εκτοξεύονταν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση και σε κλειστούς χώρους καταγγέλλει η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, σε ανακοίνωση που προσυπογράφει και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γ. Αδαμόπουλος.

Επικαλούμενος ευρωπαϊκές και διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, ο Κ. Τσιτσελίκης προσθέτει ότι «έπρεπε η αστυνομία να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους που είχαν τραυματισθεί και να προειδοποιεί σαφώς τους διαδηλωτές, περιφρουρώντας η ίδια τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης και τη συμμετοχή των διαδηλωτών, δηλαδή να διασφαλίζει και όχι να υπονομεύει αυτήν την κεντρική έκφραση του δημοκρατικού πλουραλισμού».

«Η χρονίζουσα διασύνδεση της αστυνομίας (οργανικά; ευκαιριακά;) με ανθρώπους που ασκούν βία δημιουργεί τεράστια ερωτήματα. Δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να δρα με όρους συμμορίας. Από την άλλη, η διατήρηση της ποινικοποίησης της κουκούλας δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Ασφαλώς θα έπρεπε να επανεξεταστεί η ατυχής αυτή ρύθμιση» καταλήγει.

enet

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook