Mε… σήμα κατατεθέν τον Τζορτζ Κλούνεϊ η ιταλική λίμνη Κόμο, κοντά στο Μιλάνο, έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους πλέον περιζήτητους παραδείσους του πλανήτη, όπου οι πλούσιοι και διάσημοι κάνουν ένα διάλειμμα από τη θορυβώδη ζωή στις πολύβουες μητροπόλεις. Κάθε χρόνο η λίμνη Κόμο καταφέρνει να μπει σε κάποια από τις λίστες των πιο «καυτών» προορισμών, είτε ως κατάλληλη ερωτική «φωλιά» για νεόνυμφους είτε ως ιδανικό μέρος για να αποσυρθεί κάποιος ως συνταξιούχος ή έστω για να δει από κοντά πολλούς επώνυμους.

Στα ψαροχώρια της λίμνης αλλά και τα ορεινά χωριουδάκια έχουν χτιστεί περίπου 300 ξενοδοχεία, ενώ πολλές από τις όμορφες βίλες ενοικιάζονται, κυρίως βέβαια στους έχοντες γεμάτο πορτοφόλι, καθώς η τιμή για μια εβδομάδα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το άτομο.

Όπως γράφει το «Έθνος της Κυριακής», μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η λίμνη Κόμο ήταν το αγαπημένο θέρετρο των πλούσιων Ιταλών και κυρίως των κατοίκων του Μιλάνου, αλλά και των τραπεζιτών της κοντινής Ελβετίας, πολλοί εκ των οποίων διατηρούν εκεί εξοχικές κατοικίες.

Εκεί ήταν και το σπίτι του Τζιάνι Βερσάτσε, που μέχρι τη δολοφονία του το 1997 ζούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο Κόμο. Τα πάρτι που διοργάνωνε άφηναν εποχή, με εκλεκτούς καλεσμένους, όπως ο Στινγκ, η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ελτον Τζον. Το 4ώροφο οίκημα που φέρει έντονα την υπογραφή του διάσημου σχεδιαστή, έμεινε ακατοίκητο για μεγάλο διάστημα, μέχρι που πουλήθηκε το 2008 στον Ρώσο επιχειρηματία Αρκάντι Νόβικοφ έναντι σχεδόν 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ομως ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν εκείνος που έβαλε πραγματικά την Κόμο στον παγκόσμιο χάρτη, όταν το 2002 αγόρασε έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων τη βίλα Ολεάντρα, στην οποία έχουν φιλοξενηθεί αμέτρητοι σταρ του Χόλιγουντ και γνωστοί σελέμπριτις. Η λίμνη αποτελεί αγαπημένο προορισμό για διάσημους όπως η Μαντόνα, ο Μπραντ Πιτ, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, και – φυσικά – ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, το γραφικό τοπίο, οι φροντισμένοι κήποι και τα παλιά αρχοντικά έχουν καταστήσει την περιοχή τουριστικό «μαγνήτη», που έλκει εκατομμύρια επισκέπτες. Aκόμη και τον χειμώνα το θερμόμετρο δεν πέφτει κάτω από τους 13 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι αγγίζει τους 30 βαθμούς, οπότε είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου.

Όμως, ακόμη και ο Κλούνεϊ δεν κατάφερε να διασώσει τις τιμές την πρώτη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Το 2009 η τιμή πώλησης ενός ακινήτου κοντά στις όχθες της λίμνης έπεσε από 9.000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο στα 6.000 δολάρια ανά τ.μ.

Μέχρι πρότινος οι ενδιαφερόμενοι ήταν μόνο πλούσιοι Ιταλοί, αλλά τώρα υπάρχουν προσφορές και από το εξωτερικό.
Οι αγοραστές προέρχονται κυρίως από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και τη Βρετανία, ενώ μετά από αρκετό καιρό αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον και πάλι οι Αμερικανοί, οι οποίοι είχαν αποσυρθεί από την αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τους μεσίτες, αναμένεται ότι φέτος θα υπάρξει μια αύξηση των τιμών της τάξης του 3%-5%.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook