Επενδύσεις που είχαν παγώσει καθώς οι εκτάσεις ή οι σχεδιαζόμενες σε αυτές δραστηριότητες έβρισκαν «τοίχο» στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η πολυσυζητημένη επένδυση στο Κάβο Σίδερο.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός Περιβάλλοντος στη Βουλή, στις 21 Ιουνίου, είχε επισημάνει ότι έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες

«για την άμεση καταγραφή επενδυτικών σχεδίων που λιμνάζουν και την κατά προτεραιότητα εξέταση έως 10 από αυτές, με κριτήριο το μέγεθος της επένδυσης».

Όπως είχε διευκρινίσει θα προχωρήσει «στην πλήρη κατάργηση του συνόλου των αδειοδοτήσεων που αλληλοκαλύπτονται, αποτελούν γραφειοκρατικά βαρίδια και δημιουργούν συνθήκες διαφθοράς», οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, «θα ενσωματωθούν στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων».

Μέσα στις 10 επενδύσεις που «ξεπαγώνουν» και εκείνη στο « Κάβο Σίδερο»

Όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αθηναϊκό τύπο, ανάμεσα στις μεγαλύτερες επενδύσεις, τις οποίες η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να ξεμπλοκάρει, είναι και

η δημιουργία τουριστικού χωριού (με καταλύματα, γήπεδα γκολφ, ποδοσφαίρου και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, συνεδριακό κέντρο κ.ά.) σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στον κάβο Σίδερο στη Σητεία της Κρήτης, έργο του οποίου οι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το τι μέλλει γενέσθαι δεν έχει οριστικοποιηθεί πάντως η υπουργική πρόθεση να εφαρμοστούν fast truck διαδικασίες για την υλοποίηση της επένδυσης στη περιοχή, αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται για την επένδυση στο Κάβο Σίδερο

Πρόκειται για την  πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης, ύψους 1,2 δις ε που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε έκταση 26.000 στρεμμάτων με 28 χιλιόμετρα ακτογραμμή, καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου Κάβο Σίδερο της ανατολικής Κρήτης ενώ περιλαμβάνει και την κοιλάδα απορροής του Φοινικοδάσους Βάι.

Η έκταση αυτή αποτελεί τμήμα του Δικτύου «Natura 2000» ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας».

Η επένδυση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει 950 κατοικίες σε 6 χωριά με 730 πισίνες, εμπορικά, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα, μαρίνες, και 3 γήπεδα golf.

Η παραπάνω έκταση έχει παραχωρηθεί από το εκκλησιαστικό ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για 80 χρόνια στην Αγγλική εταιρεία LOYALWARD LIMITED, σήμερα MINOAN GROUP.

Η υπόθεση αυτή απασχολεί την περιοχή της Σητείας πάνω από 15 χρόνια ενώ έχει οδηγηθεί και στα δικαστήρια καθώς τοπικοί παράγοντες και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν υποστηρίζοντας ότι η ανάθεση στην συγκεκριμένη εταιρία έχει γίνει κατά τρόπο σκανδαλώδη, με την έννοια ότι η έκταση μεταβιβάστηκε παρανόμως από τη Μονή Τοπλού στο Κοινωφελές ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί επίσης παρανόμως στην βρετανική εταιρεία.

Κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπόνησε η MINOAN GROUP, ασκήθηκε  προσφυγή το 2008 από 300 πολίτες και συλλογικούς φορείς ενώ το ΣτΕ στη παρούσα φάση έχει απορρίψει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων λόγω του ότι μέρος της περιοχής υπάγεται στο Δίκτυο Νatura 2000”

 

 

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook