Αντλώντας δύναμη και τροφή για τον ολοένα και πιο ακραίο λόγο του από την προσφυγική κρίση, το γερμανικό αντιισλαμικό κίνημα Pegida κλείνει τη Δευτέρα ένα χρόνο παρουσίας. Ο επικεφαλής του Pegida Λουτς Μπάχμαν κάλεσε τους υποστηρικτές του κινήματος σε νέα διαδήλωση τη Δευτέρα στη Δρέσδη ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τονίζει σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine πως οι πολίτες «δεν θα πρέπει να ακολουθούν αυτούς που κατεβαίνουν στον δρόμο γεμάτοι από μίσος και εχθρότητα προς τους άλλους».

Το κίνημα Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης) ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου 2014 στην πρωτεύουσα της Σαξονίας στην ανατολική Γερμανία από τον 42χρονο Μπάχμαν και πλέον «δεν έχει καμία σχέση» με αυτό που ήταν την εποχή εκείνη, όπως επισημαίνει η Νέλε Βίσμαν, ερευνήτρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Αρχικά εμφανιζόταν ως ένα κίνημα «μάλλον κατά του κατεστημένου», στο οποίο συμμετείχαν ακροδεξιοί αλλά και ψηφοφόροι απογοητευμένοι από τα παραδοσιακά κόμματα. «Όμως από φέτος το φθινόπωρο έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και έχει μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό κίνημα που επικεντρώνεται στους πρόσφυγες», εξήγησε η Βίσμαν.

Σύμβολο της πιο σκληρής του στάσης η αγχόνη που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας διαδήλωσης του κινήματος την προηγούμενη Δευτέρα στη Δρέσδη, η οποία προοριζόταν για τη Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μια κίνηση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Γερμανία και ήταν η αιτία να ξεκινήσει δικαστική έρευνα, σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Εδώ και μερικές εβδομάδες η Γερμανίδα καγκελάριος έχει γίνει ο αγαπημένος στόχος του Pegida, που καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον της ανοικτής πολιτικής της προς τους πρόσφυγες.

Το Pegida είχε ένα λαμπρό ξεκίνημα τον χειμώνα του 2014-2015 περνώντας από τις μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές στα τέλη Οκτωβρίου στους 25.000 στα τέλη Ιανουαρίου μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο γαλλικό, σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Στο στόχαστρό του ήταν οι αλλοδαποί, το ισλάμ και οι πρόσφυγες, με τους διαδηλωτές να υιοθετούν το σύνθημα «Είμαστε ο λαός» που ακουγόταν πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου από όσους αντιτίθονταν στο καθεστώς της πρώην Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Όμως εσωτερικές διαμάχες και τα ατοπήματα του Μπάχμαν οδήγησαν στην πτώση της δημοτικότητας του κινήματος. Μάλιστα το καλοκαίρι πολλοί παρατηρητές περίμεναν το τέλος του Pegida.

Έκτοτε η προσφυγική κρίση πήρε μια εντελώς άλλη διάσταση και τώρα η Γερμανία αναμένει στο έδαφός της περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 5.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία του Pegida στη Δρέσδη. Τις επόμενες εβδομάδες ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν συνεχώς για να σταθεροποιηθεί στις 7.000 με 9.000.

Σύμφωνα με τη Βίσμαν, η αλλαγή πορείας σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου, όταν η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ουγγαρία να εισέλθουν στη χώρα. «Ήταν η καταλυτική στιγμή» που αναζωογόνησε το Pegida, εκτίμησε.

«Το θέμα των προσφύγων παίζει παντού. Το Pegida επωφελήθηκε από αυτή την κατάσταση και από μια σχετική σύγχυση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου η Μέρκελ πλέον αμφισβητείται και από το κόμμα της» για την ανοικτή πολιτική της προς τους πρόσφυγες, συνέχισε η Βίσμαν.

Παράλληλα οι επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες εναντίον κέντρων υποδοχής μεταναστών, κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ανησυχούν τις αρχές. Φοβούνται ότι η αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση κινημάτων όπως το Pegida θα αναζωπυρώσει τη βία, δηλαδή την ακροδεξιά τρομοκρατία, ένα ενδεχόμενο που θεωρούν πιθανό και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Πάντως η Βίσμαν εμφανίζεται αισιόδοξη. Εξαιτίας της ιστορίας τους «οι Γερμανοί έχουν ανοσία εναντίον κινημάτων όπως το Pegida», εκτίμησε. «Το Pegida, ακολουθώντας μια πιο ριζοσπαστική πορεία, θα αποκλείσει όσους είναι αντίθετοι στη βία και άρα θα περιοριστεί σε μια μειονότητα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook