Η διαρροή πετρελαίου που σημειώθηκε το Σάββατο στον αγωγό της ExxonMobil ευτυχώς δεν απείλησε το διάσημο πάρκο Γέλοουστοουν της ορεινής Μοντάνα, καθώς βρίσκεται πιο χαμηλά στη ροή του ομώνυμου ποταμού, όμως το ακατέργαστο πετρέλαιο διέρρεε για μισή ώρα και σχημάτισε μια κηλίδα στην επιφάνεια του ποταμού μήκους 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με την εταιρεία, περίπου 750 με 1.000 βαρέλια αργού πετρελαίου χύθηκαν στο νερό όταν εμφανίστηκε ρήγμα στον υπόγειο αγωγό, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου μισό μέτρο και περνά κάτω από το ποτάμι.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν φράγματα κατά μήκος του Γέλοουστοουν, το πετρέλαιο πιθανότατα θα φτάσει στη συμβολή με τον ποταμό Μιζούρι σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων.

Αρχικά οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μια απόσταση 32 χλμ. κατά μήκος της κοίτης, τελικά όμως έλαβαν άδεια να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Οι κοίτες του Γέλοουστοουν μαύρισαν στην περιοχή της διαρροής και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι ανησυχούν πως τα ψάρια θα πεθάνουν από ασφυξία αν ανέβουν στην επιφάνεια και το πετρέλαιο έρθει σε επαφή με τα βράγχιά τους.

Το φημισμένο πάρκο Γέλοουστοουν βρίσκεται επάνω σε ένα «υπερηφαίστειο» που κοιμάται και είναι γνωστό για τις θερμές πηγές, τα δάση και τα κοπάδια βούβαλων που φιλοξενεί.