Οι συνήγοροι του Ντομινίκ Στρος-Καν διέψευσαν χθες κατηγορηματικά ότι ο πελάτης τους είχε οποιαδήποτε «εγχρήματη» σχέση με την καμαριέρα του ξενοδοχείου Sofitel που τον κατηγορεί για σεξουαλική επίθεση, όπως είχε γράψει η εφημερίδα New York Post. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην υπεράσπιση του DSK, η 32χρονη γυναίκα από τη Γουινέα ασκούσε «τακτικά» πορνεία και ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ «αρνήθηκε να την πληρώσει» μετά τη σεξουαλική επαφή που είχαν στις 14 Μαΐου στη σουίτα 2806 του ξενοδοχείου. Ωστόσο οι δικηγόροι του Στρος-Καν, Μπέντζαμιν Μπράφμαν και Γουίλιαμ Τέιλορ, διέψευσαν τις πληροφορίες. «Δεν υπήρξε διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γιατί δεν τέθηκε ζήτημα χρημάτων», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Στη Γαλλία, βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος και πρώην συνεργάτες του DSK επανέρχονται στο σενάριο μιας «συνωμοσίας» σε βάρος του. Ο βουλευτής Φρανσουά Λονκλ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κάποια «σχέση» μεταξύ του ομίλου Accor (στον οποίο ανήκει το ξενοδοχείο Sofitel) και «ίσως κάποιων γαλλικών εστιών συνωμοσίας». «Δεν είναι όλα ξεκάθαρα στη συμπεριφορά των υπευθύνων του Sofitel και του ομίλου Accor. Πιστεύω ότι κάτι συνέβη μεταξύ Παρισιού και Νέας Υόρκης», είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο βουλευτής εξήγησε ότι θέλει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα: «Σε ποιον τηλεφώνησαν στο Παρίσι οι άνθρωποι του Sofitel; Στον επικεφαλής των Γενικών Πληροφοριών (υπηρεσία πληροφοριών); Τι ώρα τηλεφώνησαν εκείνη την περίφημη νύχτα;». Η Μισέλ Σαμπάν, μια άλλη πρώην συνεργάτιδα του Στρος-Καν, έκανε λόγο για «πολιτική επίθεση» σε βάρος του και διερωτήθηκε για το ρόλο που έπαιξε ο αστυνομικός διευθυντής της Νέας Υόρκης ο οποίος «παρασημοφορήθηκε (...) με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από το Νικολά Σαρκοζί». Ο Ρέι Κέλι είχε τιμηθεί με το παράσημο το 2006 την εποχή που ο Σαρκοζί ήταν υπουργός Εσωτερικών. «Θα προτιμούσα να μιλήσω για παγίδα και όχι για συνωμοσία», είπε από την πλευρά του ο βουλευτής Πιερ Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό κανάλι BFM.

Ο όμιλος του ξενοδοχείου Sofitel ωστόσο αρνήθηκε σήμερα ότι στελέχη του έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση η διεύθυνση του Sofitel ενημέρωσε γύρω στις 23:45 (ώρα Παρισιού) τον όμιλο Accor που με τη σειρά του ενημέρωσε τον εθνικό συντονιστή πληροφοριών στην προεδρία της δημοκρατίας, Ανζ Μανσινί.

Άλλη πηγή είπε ότι η μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων του Accor ενημερώθηκε από το Sofitel μετά τη σύλληψη του DSK στις 20:40 της 14ης Μαΐου. Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) της Γαλλίας ανέφερε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν ασχολήθηκε ποτέ με την υπόθεση του Στρος-Καν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ