Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σήμερα στο κέντρο του Μινσκ από αστυνομικούς μετά από βίαιες συγκρούσεις με διαδηλωτές οι οποίοι ετοιμάζονταν για μια κινητοποίηση "χειροκροτημάτων" εναντίον του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Αστυνομικοί με πολιτικά και άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας επιτέθηκαν σε περίπου 20 νεαρούς οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Επανάσταση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα", άρχισαν να χειροκροτούν μπροστά από τον κεντρικό σταθμό της πρωτεύουσας.

Ακολούθησαν σκηνές χάους καθώς εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι, στην απέναντι πλευρά της φαρδιάς λεωφόρου, ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.

Πολλοί οδηγήθησαν αμέσως στις κλούβες της αστυνομίας όμως άλλοι αντιστάθηκαν και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Ένας ηλικιωμένος βρέθηκε στο έδαφος καθώς προσπαθούσε να προστατεύσει τον εγγονό του που είχε συλληφθεί ενώ οι αστυνομικοί φαίνεται πως αδυνατούσαν να διαλύσουν το πλήθος, παρ' ότι έριχναν δακρυγόνα, και μάλιστα σε κάποια στιγμή φάνηκε ότι επιτέθηκαν κατά λάθος σε συναδέλφους τους.

Η αντιπολίτευση οργάνωσε τις κινητοποιήσεις σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την ομιλία του προέδρου Λουκασένκο με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας που γιόρταζε σήμερα η Λευκορωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ