Νέα εκρηκτική αύξηση κατά 1,469 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο τον Σεπτέμβριο, σημαντική ένδειξη ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει ήδη εξαντληθεί και μάλιστα πριν έρθουν οι νέοι φόροι του τρίτου μνημονίου. 

Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων, που στο σύνολό τους ξεπερνούν πλέον τα 80 δισ. ευρώ ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών, που βλέπει τους στόχους των κρατικών εσόδων να απομακρύνονται. Ήδη η τρύπα των εσόδων στο εννεάμηνο βάθυνε στα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο εννεάμηνο του 2015 το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων ανέρχεται σε 8,392 δισ. ευρώ, από 6,923 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Αν προστεθούν και τα 72,028 δισ. ευρώ των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του 2014 συνολικά ο λογαριασμός υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ.

Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες η μηνιαία αύξησή τους είχε περιορισθεί στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ. Η αύξηση τους κατά 1,469 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο δημιουργεί ανησυχία σχετικά με το ρυθμό αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους.

ΝΔ: Δεν αντέχουν άλλο

«Τα λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνοντας πως οι φορολογικές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, μόνο το μήνα Σεπτέμβριο, αυξήθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ.

«Και αυτό μόλις λίγο πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των λοιπών φόρων και προκαταβολών που επέβαλε η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook