Σε συλλαλητήριο αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και τους ακτιβιστές του στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ, καλεί ο "Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό Ιντιφάντα".

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 7:30 το απόγευμα της Δευτέρας στη πλατεία δημοτικής αγοράς.

Επίσης με ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά και ο σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών με αφορμή την απαγόρευση του απόπλου από ελληνικά λιμάνια των σκαφών της ειρηνικής αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα», διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης την οποία και καταδικάζουν.

Στις ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Δασκάλων και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν:

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών

"Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τον απόπλου από ελληνικά λιμάνια των σκαφών της ειρηνικής αποστολής «Ένα Καράβι για τη Γάζα».

 Ο στολίσκος της διεθνούς πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» έχει καθαρά ειρηνικό χαρακτήρα και στόχο την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Τα καράβια και οι εθελοντές της πρωτοβουλίας μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και φάρμακα για τους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους κι όχι όπλα, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρατούνται στα ελληνικά λιμάνια αποκλεισμένα.

 Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να λειτουργήσει με γνώμονα τον ανθρωπισμό, την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών, τη διεθνή νομιμότητα κι όχι κάτω από το κράτος πολιτικών πιέσεων από ισχυρά κράτη και συμφέροντα. Συμφέρον του ελληνικού λαού είναι η ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους λαούς, ο σεβασμός του δικαίου της θάλασσας και της διεθνούς νομιμότητας, η ανθρωπιστική βοήθεια κι όχι η υποταγή στις μεγάλες δυνάμεις.

 Ζητάμε να τηρηθούν οι αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Παλαιστίνης, υποστηρίζουμε το δικαίωμα όλων των λαών για ειρηνική συνύπαρξη. Η ανθρωπιστική βοήθεια και τα φάρμακα πρέπει να φτάσουν στη Γάζα, ο αποκλεισμός της πρέπει να σταματήσει άμεσα, οι φωνές της ειρήνης πρέπει να ακουστούν κι όχι οι πολεμικές κραυγές, τα σαμποτάζ και οι πολιτικές πιέσεις."

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ

"Η  κυβέρνηση αποφάσισε να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον απόπλου του στολίσκου " Ένα καράβι για τη Γάζα " που επιχειρεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να σπάσει το θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Ισραήλ εδώ και 44 χρόνια, με τη συμμετοχή ακτιβιστών , βουλευτών ,δημοσιογράφων και προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

Τον Αύγουστο του2008, 44 άνθρωποι από 13 χώρες με δύο Ελληνικά ψαροκάικα έσπασαν για πρώτη φορά τον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας.

Απέδειξαν ότι απλοί άνθρωποι, χωρίς πολεμικά μέσα, μπορούν να νικήσουν το άδικο.

Από τότε όλες οι αποστολές του Free Gaza movement αντιμετωπίστηκαν με πολεμικά μέσα από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με αποκορύφωμα την επίθεση που δέχτηκε ο στολίσκος τον Μάιο του 2010 με θύματα 9 συνανθρώπους μας και δεκάδες τραυματίες.

Η Ισραηλινή κυβέρνηση  έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να μην επιτρέψει την προσέγγιση πλωτών μέσων στις ακτές της Γάζας.

Η ελληνική κυβέρνηση ενεργώντας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας ! καλεί τους Έλληνες να μη συμμετέχουν στη νέα αποστολή και σε αγαστή συνεργασία με την Ισραηλινή κυβέρνηση ,η οποία δεν θέλει να εκτεθεί για άλλη μια φορά διεθνώς,  δεν επιτρέπει τον απόπλου των πλοίων με κυβερνητική απόφαση, που υλοποιεί  το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  και με διάφορα προσχήματα ,ακόμα και με τη σύλληψη του καπετάνιου του Audacity of hope στον Πειραιά.

Έτσι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε πλοία καθηλωμένα στα λιμάνια της χώρας , ένα από τα οποία βρίσκεται στο Κολυμπάρι.

Η Ελληνική κυβέρνηση δείχνει να ξεχνάει ότι:

Η λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη παρόλο που το Ισραήλ διακηρύσσει ότι δεν την έχει υπό κατοχή.

Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για την ανεξαρτησία του συνεχίζεται και υπάρχουν μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας ανάμεσά μας.

Κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει στους λαούς να επικοινωνούν και να δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ο ελληνικός λαός είναι αντίθετος σε κάθε ξένη επέμβαση και κατοχή.

Καταδικάζουμε την απόφαση της κυβέρνησης .

Ζητάμε από τη Βουλή να άρει την απαγόρευση απόπλου που αποφάσισε η κυβέρνηση και να στηρίξει τη δράση των ακτιβιστών.

Καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες  και την προσπάθεια τους"