Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ότι θα αποσύρει τουλάχιστον 500 στρατιώτες από το Αφγανιστάν ως το 2012, μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν επίσης τις δυνάμεις τους στη χώρα, ανέφεραν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου χθες.

Ο βρετανικός στρατός διατηρεί σήμερα περίπου 9.500 στρατιωτικούς ανεπτυγμένους στο Αφγανιστάν υπό την διοίκηση της δύναμης του NATO, μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις μετά από εκείνη των ΗΠΑ. Ο κ. Κάμερον έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι η αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του βρετανικού στρατού από τη χώρα αυτή έχει χρονικό ορίζοντα το 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sunday Times, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης πρόκειται να ανακοινώσει την Τετάρτη το σχέδιο να αποσύρει περίπου 800 στρατιωτικούς. Η Sunday Telegraph εκτίμησε ότι ο αριθμός τους θα ανέρχεται σε περίπου 500 και ότι θα αποχωρήσουν στα μέσα του 2012.

Σε σχετική ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου το βρετανικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας απλώς ότι «είναι λογικό πως κάποιοι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν νωρίτερα» και ότι ο αριθμός των δυνάμεων που παραμένουν στη χώρα βρίσκεται «υπό διαρκή εξέταση».

Το NATO είχε ανακοινώσει στα τέλη του 2010 ότι προτίθεται να μεταβιβάσει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας στις ένοπλες δυνάμεις του Αφγανιστάν από το 2014.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook