Η αντιπολίτευση στην Ταϊλάνδη, η οποία πρόσκειται στον πρώην πρωθυπουργό -που είχε ανατραπεί με πραξικόπημα το 2006 και παραμένει εξόριστος σήμερα- Τάκσιν Σιναουάτρα, κέρδισε 265 έδρες από τις 500 του κοινοβουλίου στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων.

Το «Πουέα Τάι» («Κόμμα για τους Ταϊλανδούς») του οποίου ηγείται πλέον η αδελφή του Τάκσιν, Γίνγκλουκ Σιναουάτρα, θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία υποσκελίζοντας το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Αμπίσιτ Βετζατζίβα, που κατέλαβε 159 έδρες.

Ο Αμπίσιτ παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του το βράδυ της Κυριακής, πριν από την δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων. «Το αποτέλεσμα είναι σαφές: το «Πουέα Τάι» κέρδισε τις εκλογές και οι Δημοκράτες έχασαν», δήλωσε.

Η 44χρονη Σιναουάτρα, η πρώτη γυναίκα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιστορία του βασιλείου, δήλωσε από την πλευρά της ότι «ο λαός μου έδωσε μια ευκαιρία, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για το λαό».

Ο στρατός της χώρας «αποδέχεται» το αποτέλεσμα των εκλογών

Ο στρατός της Ταϊλάνδης αποδέχθηκε τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και δεν πρόκειται να επέμβει, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας Πραουίτ Ουόνγκσουον, μετά από συναντήσεις του με αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

«Ναι, συζήτησα με στρατιωτικούς αξιωματούχους. Θα αφήσουμε τους πολιτικούς να εργασθούν, ο στρατός δεν πρόκειται να αναμιχθεί», δήλωσε ο στρατηγός Ουόνγκσουον.

«Ο λαός εκφράστηκε καθαρά άρα οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Αποδεχόμαστε (το αποτέλεσμα) διότι τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αμπίσιτ Βετζατζίβα κάλεσε να υπάρξει «ενότητα και συμφιλίωση» στη χώρα μετά τις εκλογές της Κυριακής και τη νίκη του κόμματος «Πουέα Τάι» του εξόριστου πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, του οποίου ηγείται σήμερα η αδελφή του Γινγκλούκ Σιναουάτρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook