Δεν κατατέθηκε κάποια προσφορά για την ακτοπλοική σύνδεση της Γαύδου στον διαγωνισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας για την κάλυψη των άγονων ακτοπλοικών γραμμών στο χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου 2015 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, ενεργοποιήθηκε η διάταξη που προβλέπει την τετράμηνη παράταση της εκτέλεσης δρομολογίων από την ΑΝΕΝΔΥΚ, η οποία ήδη υπέβαλλε στο Υπουργείο πρόγραμμα δρομολογίων από την 1η Νοεμβρίου.

Να σημειωθεί πως στην προκήρυξη του διαγωνισμού αναγράφεται ρητά ότι σε περίπτωση που αυτός κηρυχθεί άγονος, τότε μπορεί να επαναληφθεί με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ακτοπλοικών Συγκοινωνιών με τους ίδιους ή άλλους όρους.

Υπενθυμίζεται πως για την ακτοπλοική σύνδεση της Γαύδου κάθε χρόνο, στον διαγωνισμό συμμετείχε μόνο η ΑΝΕΝΔΥΚ.

Όμως φέτος δεν κατέθεσε προσφορά, ούτε αυτή η εταιρεία, καθώς υπήρξε μια αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού. Συγκεκριμένα στον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές και στους όρους για τις ακτοπλοικές γραμμές Παλαιόχωρα – Γαύδος και Χώρα Σφακίων – Γαύδος αναφέρονται και οι μέρες όπως και οι ώρες εκτέλεσης των δρομολογίων, κάτι που δεν συμβαίνει με καμία άλλη ακτοπλοϊκή γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι – όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr – την Άνοιξη που πέρασε, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις του Δήμου Γαύδου με την ΑΝΕΝΔΥΚ για το θέμα των δρομολογίων, με τον Δήμο να ισχυρίζεται πως οι μέρες και οι ώρες δεν εξυπηρετούν τους κατοίκους και την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στο νησί.

Από την πλευρά της η ΑΝΕΝΔΥΚ είχε τονίσει πως τα δρομολόγια που καθορίζοντο εξυπηρετούσαν επαρκώς το νησί, όπως άλλωστε γινόταν εδώ και χρόνια που η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία είχε αναλάβει την εξυπηρέτηση των κατοίκων, χωρίς να υπάρξουν παράπονα.

Τον Απρίλιο ο Δήμος Γαύδου ζήτησε συγκεκριμένα δρομολόγια τα οποία πραγματοποιήθηκαν απο την ΑΝΕΝΔΥΚ

Αρχές Μαίου το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου είχε αποστείλει στο Υπουργείο Ναυτιλίας, απόφαση με την οποία ζητούσε για την επόμενη ακτοπλοϊκή περίοδο (2015-16) να καθοριστούν τα δρομολόγια ως εξής:

Χώρα Σφακίων – Γαύδος: Δευτέρα και  Σάββατο 9:00 πμ
Γαύδος – Χώρα Σφακίων: Δευτέρα και Σάββατο 15:00 μμ
Παλαιόχωρα – Γαύδος: Τετάρτη και Παρασκευή 9:00 πμ
Γαύδος – Παλαιόχωρα: Τετάρτη και Παρασκευή 15:00 μμ
Ελεύθερο δρομολόγιο Σφακιά – Γαύδος: Κυριακή 9:00 πμ με επιστροφή στις 15:00 μμ.

Έτσι στην προκήρυξη του νέου διαγωνισμού για την ανάληψη της εκτέλεσης δρομολογίων σε άγονες γραμμές και για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 2015 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016, αποκλειστικά και μόνο για την Γαύδο καθορίζονται οι ημέρες που ζήτησε το δημοτικό συμβούλιο ως εξής:

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ – ΓΑΥΔΟΣ – ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ
Δύο δρομολόγια κάθε εβδομάδα με μια υποχρεωτική προσέγγιση ανα εβδομάδα στην νήσο Γαυδοπούλα καθόλη την διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου.
Ημέρες εξυπηρέτησης εκάστη ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, πρωινή ώρα από Παλαιόχωρα και μεσημεριανή από Γαύδο.
Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της νήσου Γαύδου από και προς Χώρα Σφακίων.
(Με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή εκκαθαριστικού εφορίας ή βεβαίωση του Δήμου ως προς την μόνιμη κατοικία).

ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ – ΓΑΥΔΟΣ – ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ
Δύο δρομολόγια κάθε εβδομάδα καθόλη την διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου και την υποχρέωση εκτέλεσης ενός επιπλέον ελεύθερου (άνευ επιδοτήσεως) δρομολογίου από 15/6/2016 έως 11/9/2016.
Ημέρες εξυπηρέτησης εκάστη ΔΕΥΤΕΡΑ  – ΣΑΒΒΑΤΟ και ΚΥΡΙΑΚΗ πρωινή ώρα από Χώρα Σφακίων και μεσημεριανή από Γαύδο.
Δωρεάν μετακίνηση των κατοίκων της νήσου Γαύδου από και προς Χώρα Σφακίων.
(Με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή εκκαθαριστικού εφορίας ή βεβαίωση του Δήμου ως προς την μόνιμη κατοικία).

Μέχρι τώρα τα δρομολόγια, όπως και σε όλες τις άλλες άγονες γραμμές, καθορίζοντο, μετά από σύμφωνη γνώμη Υπουργείου Ναυτιλίας και Λιμενικού Σώματος.

Τώρα αναμένεται η νέα απόφαση για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο αν θα μείνουν ίδιοι, ή αν θα αλλάξουν οι επίμαχοι όροι του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook