Σε μια γωνιά του εμπορικού κέντρου στο Ουέστφιλντ του Δυτικού Λονδίνου διακρίνονται τρία μηχανήματα. Από το ένα μπορεί κάποιος να κάνει ανάληψη μετρητών, από το άλλο να αγοράσει αναψυκτικά και από το τρίτο κάτι πολύ πιο ακριβό: χρυσό 24 καρατίων.

Το μηχάνημα «Gold to Go» ανήκει σε γερμανική εταιρεία η οποία έχει εγκαταστήσει μηχανήματα ανάληψης χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις ΗΠΑ και πολλά μέρη της Ευρώπης. Η ιδέα στην οποία βασίζεται είναι απλή: παίρνει την παγκόσμια πεποίθηση ότι ο χρυσός αποτελεί πάντα μια ασφαλή επένδυση και παρέχει μια γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε αυτόν.

Ο κατάλογος με την τιμή ενημερώνεται κάθε 10 λεπτά σε σύνδεση με τα διεθνή χρηματιστήρια. Οποιος το επιθυμεί μπορεί να αγοράσει μπάρες που ζυγίζουν ένα γραμμάριο, 2,5 γραμμάρια, πέντε και επτά, ενώ για εκείνους που διαθέτουν τα περίπου 11.000 ευρώ, διατίθενται και μπάρες χρυσού 250 γραμμαρίων. Στις αραβικές χώρες το μηχάνημα δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη, όμως στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αρκετοί αγοράζουν τη μικρότερη δυνατή ποσότητα προκειμένου να έχουν ένα δείγμα χρυσού ως αναμνηστικό...