Δύο έγγραφα που «ανάβουν φωτιές» φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα το Flashnews.gr. 

Πρόκειται για δύο επιστολές που έχουν στείλει οι Λατομικές Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Κρήτη και τα Χανιά, απευθύνονται στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και τη ΔΕΥΑΧ και τις κατηγορούν για σωρεία παραβάσεων στα Δημόσια Έργα.

Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα δημόσια έργα, δεν είναι νόμιμα και το κυριότερο δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκείνες που θα διασφαλίσουν την ποιότητα στην κατασκευή του έργου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι κακοτεχνίες που συναντάμε στους δρόμους. 

Ενώ τα μη πιστοποιημένα υλικά συχνά προέρχονται από τις κοίτες των ποταμών και τις παραλίες που βρίσκονται γύρω από τα Χανιά, με τις όποιες συνέπειες υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως τη διάβρωση των παραλιών

Μάλιστα, το ζήτημα της διάβρωσης των παραλιών στο Βόρειο μέτωπο, έχει αποτελέσει και αντικείμενο έρευνας για το Πολυτεχνείο Κρήτης. Ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, σε πρόσφατη ημερίδα στο ΚΑΜ, είχε επισημάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράνομη αμμοχαλικοληψία και είχε αναφέρει ότι αν συνεχιστεί, μεταξύ άλλων ενεργειών, τότε ενδέχεται σε πενήντα χρόνια από σήμερα, η θάλασσα να “μπει” περίπου 100 μέτρα στον Πλατανιά.

Οι δυο επιστολές «φωτιά»

Η πρώτη επιστολή που εστάλη στις 29 Μαϊου του 2014 και υπογράφουν οι 10 νόμιμες λατομικές επιχειρήσεις της Κρήτης, ενημερώνει τους φορείς για το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης και χρήσης ακατάλληλων υλικών στα Δημόσια Έργα, προειδοποιεί για τους κινδύνους και δηλώνει πρόθεση στο να συνδράμουν οι εν λόγω επιχειρήσεις στο έργο των φορέων.

Η δεύτερη επιστολή που εστάλη στις 15 Οκτωβρίου 2015, κατηγορεί ευθέως την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον ΟΑΚ και τη ΔΕΥΑΧ ότι «υποπίπτει σε σωρεία παραβάσεων, καθότι δεν υπακούει στην από 07.04.2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση (5328/122/2007- ΦΕΚ 386/20-03-2007), βάσει της οποίας είναι υποχρεωτική η Σήμανση CE των αδρανών υλικών ανάλογα με τη χρήση τους. Ειδικότερα η επιχείρηση σας ή οι ανάδοχοι με τους οποίους συνεργάζεστε δεν κάνουν χρήση πιστοποιημένων αδρανών υλικών, τα οποία οφείλουν να προμηθευτούν από ειδικά αδειοδοτημένα λατομεία».

Μάλιστα, αναφέρει ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες ποτέ δεν έχουν ελέγξει την αγορά για τη διακίνηση των αδρανών υλικών και ποτέ δεν έχουν ελέγξει τις παραγωγούς εταιρείες για την υποχρέωσή τους, τα προϊόντα τους να φέρουν την σήμανση CE. Ενώ φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης αφού δεν προβαίνουν σε έλεγχο νομιμότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται στα Δημόσια Έργα μέσω των συνεργείων τους ή του αναδόχου που πλειοδοτεί στο διαγωνισμό.

Σαφέστατα όλα τα παραπάνω θα πρέπει να απαντηθούν, ενώ πολύ σημαντική παράμετρος σε αυτή την διαδικασία είναι ότι στο ένα από τα λατομεία που υπογράφουν τις επιστολές, στη ΛΑΧΟΡ, είναι μέτοχος ο Δήμος Χανίων μαζί με τις επιχειρήσεις των Μαθιουλάκη και Χανιωτάκη, ενώ η άλλη εταιρεία, σύμφωνα με τα γραφόμενα, είναι επίσης πιστοποιημένη στο να διακινεί υλικά για τα Δημόσια Έργα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook