Mε πολλαπλά μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Τήρηση των δεσμεύσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα αυτό. Απλά πρέπει να υπάρξει είναι μια ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα. Η ανησυχία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι μια απειλή, πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο γίνονται κατασχέσεις. Μόνο εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις θα ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε.

Εξέφρασε, παράλληλα στήριξη του Παρισιού στην Αθήνα και για το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. «Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ, η άκρη του δόρατος. Χρειάζεται βοήθεια για το προσφυγικό. Συγχαρητήρια στους Έλληνες για το πως δέχτηκαν αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να στηρίξουμε τα hotspots στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος Ελλάδα και Ιταλία» υπογράμμισε.

Ο κ. Ολάντ, λίγο αργότερα, σε μια ιστορική ομιλία στην ελληνική Βουλή έκανε παρέμβαση υπέρ της προστασίας από πλειστηριασμούς, με αιχμή τις σκληρές απαιτήσεις του κουαρτέτου. «Τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει αξιολόγηση δεσμεύσεων και σας διαβεβαιώ ότι είναι σημαντικό αυτό που γράφτηκε στη συμφωνία να γίνει σεβαστό και να μη αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και μιλώ για κατασχέσεις σπιτιών οικογενειών. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει, επίσης, να δούμε το θέμα και με τα κόκκινα δάνεια» υπογράμμισε. 

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, μάλιστα, έριξε από το βήμα της Βουλής «καρφί» για το σχέδιο Σόιμπλε για Grexit. «Όλοι αυτοί που σας συμβούλευσαν- έστω και περιστασιακά- να φύγετε από την ευρωζώνη, δεν τους ακούσατε. Ανανεώσατε την προσήλωσή σας στις ευρωπαϊκές ιδέες» τόνισε.

«Η Γαλλία φιλοδοξεί να αποτελέσει την γέφυρα μεταξύ Ελλάδας και θεσμών» γνωστοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ στη διευρυμένη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργούς των δύο χωρών στο Μαξίμου, δήλωση που αποτιμάται ιδιαιτέρως θετικά από την ελληνική πλευρά, τόσο για την εφαρμογή του προγράμματος όσο και για στην έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ελληνογαλλική διακήρυξη που αφορά, μεταξύ άλλων συνεργασία για τις μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη των οικονομικών και επενδυτικών ανταλλαγών και συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης, των γλωσσών και των πανεπιστημίων.

Τέλος ο γάλλος πρόεδρος αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα κατά του Grexit.

«Εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρώπη, θα κατέρρεε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υποστήριξε μεταξύ άλλων σημειώνοντας ότι «η προσπάθεια διατήρησης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν δύσκολη και απολύτως αναγκαία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κατέρρεε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook