Δεν λέμε κάτι καινούργιο… Απλώς η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, το μέλλον φαντάζει όλο και πιο ζοφερό.

Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν και προσπαθούν να απεικονίσουν με πειστικό τρόπο αυτό που ζούμε. Και έρευνες όπως η Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ έρχονται να μας το θυμίζουν με μία αβάσταχτη τακτικότητα, αφού κάθε μήνα η μόνη αλλαγή που μπορείς να περιμένεις είναι τα στοιχεία να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο.  

Τον Σεπτέμβριο, τα ελληνικά νοικοκυριά αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά τα πλέον απαισιόδοξα στην Ευρώπη, ακόμη και από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, από λαούς δηλαδή που όταν εμείς …καλοπερνούσαμε, βίωναν σχεδόν συνθήκες εξαθλίωσης.

“Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξακολουθεί να κινείται τον Σεπτέμβριο στα επίπεδα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο πεντάμηνο, δηλαδή στην ιστορικά χαμηλή επίδοση των -67 μονάδων. Η έντονη απαισιοδοξία και οι φόβοι των Ελλήνων καταναλωτών για επιδείνωση της οικονομικής τους θέσης και εξασθένηση της αγοραστικής τους δύναμης δεν έχουν αμβλυνθεί. Ταυτόχρονα, τα μέτρα λιτότητας και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγούν σε πιο συντηρητική καταναλωτική συμπεριφορά και προσπάθεια για ενίσχυση της αποταμίευσης, αποτέλεσμα που οδηγεί άλλωστε και σε υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, επιστημονικού “εργαλείου” του ΣΕΒ.

Και όλα αυτά την ώρα που οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι βελτιώνονται και στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή ’Ενωση των 27.

Και τόσο οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, όσο και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την εξέλιξη της ανεργίας το επόμενο 12μηνο, επιδεινώνονται.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία αναδεικνύεται σε εφιάλτη για το σύνολο της κοινωνίας. “Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, διαμορφώνονται σε νέο ιστορικά υψηλό τον Σεπτέμβριο, με το σχετικό δείκτη να φθάνει στις +89 μονάδες (από +86), αντανακλώντας το φόβο και την ανασφάλεια των νοικοκυριών ως προς τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά εργασίας Το συντριπτικό 94% (από 92%) των νοικοκυριών κρίνει ότι η ανεργία στη χώρα το επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί, ενώ στην ΕΕ και την Ευρωζώνη καταγράφεται αποκλιμάκωση στις +25 και +20 μονάδες αντίστοιχα”, τονίζεται στην έκθεση.

Και, βεβαίως, κανείς δεν σκέφτεται καν να αγοράσει, με την αγορά να νεκρώνει, ενώ το 62% των πολιτών προβλέπει άνοδο του πληθωρισμού με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό.

Προφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογα αυξάνεται το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook