Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Flashnews.gr έκανε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμ. Δυτικής Κρήτης κ. Γιάννης Στρογγυλός μέσα από την εκπομπή «Καλημέρα στις 7» με την Ευαγγελία Ξηρουχάκη στην ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης. 

Το Flashnews.gr είχε αποκαλύψει την περασμένη Πέμπτη έγγραφα των πιστοποιημένων Λατομείων του Ν. Χανίων προς την Αντιπεριφέρεια Χανίων, τον ΟΑΚ και την ΔΕΥΑΧ, ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τα δημόσια έργα, δεν είναι νόμιμα και το κυριότερο δεν πληρούν τις προδιαγραφές εκείνες που θα διασφαλίσουν την ποιότητα στην κατασκευή τους. Επίσης στο ρεπορτάζ είχε σημειωθεί ότι τα μη πιστοποιημένα υλικά συχνά προέρχονται από τις κοίτες των ποταμών και τις παραλίες που βρίσκονται γύρω από τα Χανιά, με τις όποιες συνέπειες υπάρχουν στο περιβάλλον, όπως τη διάβρωση των παραλιών.

Γ. Στρογγυλός: «Κυκλοφορούν πάρα πολλά υλικά που δεν έχουν την πιστοποίηση που θα έπρεπε»

Ο κος Στρογγυλός, μιλώντας στην Ευ. Ξηρουχάκη, ανέφερε αρχικά ότι δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή χρησιμοποιούνται παράνομα υλικά από τους παραπάνω φορείς, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο σε επίπεδο μελετών και έργων και από εκεί και πέρα, στο αν τηρείται η νομιμότητα, όλα εξαρτώνται από τις προδιαγραφές του εκτελούμενου έργου και από τους επιβλέποντες. 

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, εδώ και χρόνια κυκλοφορούν πάρα πολλά υλικά τα οποία δεν έχουν τις πιστοποιήσεις που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται παράνομη διακίνηση υλικών ενώ οι εργολάβοι ψάχνουν τα φθηνότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και τα καλύτερα. 

Σημείωσε ότι πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα αδρανή υλικά, να πιστοποιηθούν από εργαστήρια με τις προδιαγραφές τους αλλά και τις εγγυήσεις που παρέχουν και αυτό να ισχύει τόσο στα Δημόσια όσο και τα ιδιωτικά έργα.  

Ο κος Γ. Στρογγυλός αναφέρθηκε και στις κακοτεχνίες που παρατηρούνται στα Δημόσια έργα, λέγοντας ότι η ρίζα του κακού ξεκινάει από την μελέτη, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις ακατάλληλες επιτροπές παραλαβής αλλά και στο θέμα των διαθέσιμών κονδυλίων, που δεν επαρκούν ώστε να γίνει σωστά ένα έργο. 

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της παράνομης διακίνησης υλικών. Σημείωσε ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αποψιλωθεί οι ακτές και οι ποταμοί και κάποιοι διακινούν και εμπορεύονται αυτά τα υλικά με οικονομικά οφέλη. Επιπλέον αναφέρθηκε και στην ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον, κόστος το οποίο θα το πληρώσουμε όλοι είτε με πλημμύρες, είτε με φυσικές καταστροφές αλλά και με την γενικότερη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. 
 
Δείτε τι δήλωσε στο παρακάτω βίντεο: 

 

Αντ. Σχετάκης: Θα απαντήσουμε στις εταιρίες σεβόμαστε το δικαιώμα τους

Στην εκπομπή συμμετείχε τηλεφωνικά και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κος Αντώνης Σχετάκης, όπου αρχικά είπε ότι το ζήτημα των αδρανών υλικών στην Κρήτη και το Ν. Χανίων είναι ένα προβληματικό ζήτημα. 

Δέχτηκε ότι είναι σεβαστό οι ιδιώτες που έχουν πιστοποιημένα λατομεία να διεκδικούν τα κεκτημένα τους, ωστόσο είπε ότι τα πράγμα στην πράξη δεν είναι τόσο απλά, καθότι υπάρχουν πολλές εταιρίες στο Νομό και υπάρχουν και επιχειρηματικά δεδομένα στο θέμα αυτό. 

Παρόλα αυτά, σε συνεννόηση με τους Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΥΑΧ, θα απαντήσουν στις εταιρίες, αλλά τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι τα μη πιστοποιημένα υλικά δεν είναι απαραίτητα ακατάλληλα υλικά. 

Παρόλα αυτά, να σημειωθεί ότι στις επιστολές τους οι λατομικές επιχειρήσεις αναφέρουν ρητά την Κοινή Υπουργική Απόφαση (5328/122/2007- ΦΕΚ 386/20-03-2007), βάσει της οποίας είναι υποχρεωτική η Σήμανση CE των αδρανών υλικών ανάλογα με την χρήση τους. 

Ερωτηματικά στην τοποθέτηση του κ. Αντ. Σχετάκη για τα υλικά από τους ποταμούς

Ο κ. Σχετάκης, έπειτα από ερώτημα της Ευ. Ξηρουχάκη, αναφέρθηκε και στο θέμα των υλικών από τα ποτάμια. Συγκεκριμένα είπε ότι το ποταμοχάλικο είναι άριστο υλικό και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όποιο έργο προβλέπεται. 

Ωστόσο όμως ερωτηματικά δημιουργεί η τοποθέτηση του στο ότι για παράδειγμα αν γίνουν εργασίες καθαρισμού σε ένα ποτάμι, τα υλικά που προκύπτουν μπορούν αν χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους ή από τον εργολάβο σε διάφορα έργα. 

Δηλαδή με απλά λόγια δήλωσε ότι ο εργολάβος που θα πληρωθεί για τον καθαρισμό ενός ποταμού, θα ωφεληθεί επιπλέον πουλώντας ένα δημόσιο αγαθό, το χαλίκι που περισσεύει από το έργο.

Είναι όμως σωστό αυτό; Μήπως τα υλικά από τους καθαρισμούς θα έπρεπε να επανατοποθετούνται στα ποτάμια για την οριοθέτηση τους; Είναι σωστό ένα δημόσιο υλικό να χαρίζεται ουσιαστικά στον εργολάβο, χωρίς να υπάρχει αποζημίωση προς το Δημόσιο; 

Προφανώς όλα αυτά θα απαντηθούν, μέσα από την επιστολή που θα στείλει στα Λατομεία η ΔΕΥΑΧ, η οποία ευελπιστούμε ότι θα δοθεί στην δημοσιότητα.

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Αντ. Σχετάκη:

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook