Δεκαεπτά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία περίπου 5.200 θέσεων κοινωφελούς εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προβλέπει το σχετικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που εξήγγειλε σήμερα στην Πάτρα, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος.

Αναφερόμενος στους στόχους του προγράμματος, ο Γ. Κουτσούκος τόνισε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανεργίας που είναι οξύτατο εξαιτίας της κρίσης, αλλά δίνουμε μια ανάσα».

Το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας προβλέπει πεντάμηνη απασχόληση για περίπου 5.200 ανέργους στη Δυτική Ελλάδα, με αποδοχές 625 ευρώ το μήνα και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών για το σύνολο του χρόνου απασχόλησης. Όσον αφορά την επιλογή των ενδιαφερομένων, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «θα γίνει με απολύτως διάφανο και αξιοκρατικό τρόπο, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, όπως μακροχρονίως άνεργοι, άνεργοι ηλικίας έως 30 ετών, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.», ενώ πρόσθεσε ότι «στοχεύουμε κυρίως στις περισσότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Στη συνέχεια, ο Γ. Κουτσούκος αναφέρθηκε στο σύνολο των προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης από το υπουργείο Εργασίας και, όπως σημείωσε, «η αύξηση του αριθμού των ανέργων, η μείωση των αποδοχών και κατά συνέπεια και των ασφαλιστικών εισφορών και η αναγκαία στήριξη όσων δεν έχουν εργασία επέφεραν πρόσθετες δαπάνες στο υπουργείο της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, τόνισε ότι «το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας δεν έρχεται να δώσει πλήρη απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας αλλά είναι μια επιμέρους λύση που θα δώσει διέξοδο σε χιλιάδες ανέργους για ένα ορισμένο διάστημα».

Στο μεταξύ, έξω από το χώρο όπου γινόταν η σύσκεψη, σε ξενοδοχείο στο Ρίο, πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) Αιγίου. Μάλιστα, κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση, αλλά η κατάσταση εκτονώθηκε γρήγορα και δεν χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, που είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Γ. Κουτσούκο και τον Απ. Κατσιφάρα στους οποίους παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους. Ο Γ. Κουτσούκος είπε στους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι θα επιδιωχθεί άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

protothema.gr