Από το Ρέθυμνο κατάγεται ο νέος πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Πρόκειται για τον Γιάννη Μάνο (Μανουκαράκης) ο οποίος εξελέγη πρόεδρος κατά τη διάρκεια των εργασιών του 42ου Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Κλίαργουότερ της Φλόριντα. Ο Γιάννης Μάνος έχει σπουδάσει αρχιτέκτονας και εργάζεται στον τραπεζικό κλάδο.

Ο νέος πρόεδρος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής ζει στο Σικάγο και θεωρείται καλός γνώστης των κρητικών θεμάτων της ομογένειας. Μέχρι χθες, ήταν πρώτος αντιπρόεδρος του Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής και από σήμερα και για δύο χρόνια διαδεχόμενος τον πρώην πρόεδρο -Χανιώτη- Θοδωρή Μανουσάκη, θα βρεθεί επικεφαλής μιας από τις πιο ισχυρές κοινότητες της Ελληνικής Ομογένειας στις ΗΠΑ.

H Παγκρητική Ένωση Αμερικής, αριθμεί 85 σωματεία, και περί τα 15.000 μέλη. Είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό την καλλιέργεια και διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης αλλά και την ενδυνάμωση των μελών της. Για 85 χρόνια η ένωση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με την προώθηση της φιλανθρωπίας, με εκπαιδευτικά προγράμματα, υποτροφίες και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Οι πρώτοι Κρητικοί Σύλλογοι στο Σολτ Λέικ, το Ντένβερ, το Σικάγο, τη Νέα Υόρκη και αλλού, ήταν για τους πρώτους Κρήτες μετανάστες η μοναδική οικογένεια που είχαν στην Αμερική. Μάλιστα μία από τις πρώτες κινήσεις αμέσως μετά την ίδρυση της ένωσης ήταν η δημιουργία ταμείου για τις κηδείες των εργατών που έχαναν τη ζωή τους στα ορυχεία.

Στα χρόνια που κύλησαν η Παγκρητική έκανε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και έδωσε σπουδαία βοήθεια στα χρόνια του πολέμου αλλά και των δύσκολων πολιτικά και οικονομικά στιγμών της χώρας. Η ίδρυση ή η βοήθεια στην ίδρυση, νοσοκομείων, πανεπιστημιακών σχολών, εκκλησιών και οργανώσεων βοήθειας στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και η παροχή βοήθειας σε Αμερικανούς, ελληνικής και μη καταγωγής αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της συνολικής της πορείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook