Σκληρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για το αν τα νομικά παράθυρα για απολύσεις στο δημόσιος πέρασαν ή όχι από τη Βουλή, αυτό ωστόσο λίγη σημασία έχει, αφού χιλιάδες υπάλληλοι το δημοσίου κοιτούν ήδη την πόρτα της εξόδου.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Μνημόνιο η κυβέρνηση καλείται μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο να έχει ψηφίσει τον νόμο που θα προβλέπει απολύσεις στο δημόσιο, αλλά και κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων του Δημοσίου.

Οι απολύσεις δεν θα ανακοινώνονται άμεσα, αλλά θα προκύπτουν με καραμπόλα, δηλαδή αφού πρώτα θα κλείνει ή θα συγχωνεύεται ένας δημόσιος οργανισμός θα ανοίγει ο δρόμος της εξόδου για τους υπαλλήλους που εργάζονταν σε αυτόν. Μάλιστα, όπως έγραψε και σε άλλη ανάρτηση το star.gr, ήδη επανεξετάζονται 1.500 δημόσιοι φορείς, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η κατάργηση ή συγχώνευση 77 φορέων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, αλλά διαψεύστηκε αρχικά, σειρά θα πάρουν στη συνέχεια άλλοι 70 φορείς και οργανισμοί, ανάμεσά τους η ΕΡΤ, η ΚΕΔ, η ΕΤΑ και οι κατασκευαστικές εταιρίες του Δημοσίου.

Έφεδρος = άνεργος;

Με την ανεργία φέρονται να φλερτάρουν και οι εργαζόμενοι του Δημοσίου που θα υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Οι υπάλληλοι αυτοί -σύμφωνα με το Capital- μόλις συμπληρώσουν 12 μήνες στη μισθωτή εφεδρεία, με μισθό περίπου το 60% των προηγούμενων αποδοχών τους, αν δεν μεταταχθούν μέσω ΑΣΕΠ θα παίρνουν το δρόμο της ανεργίας.

Κόντρα κυβέρνησης -ΝΔ

Την ίδια ώρα, και ενώ η αγωνία χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο κορυφώνεται, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ερίζουν για το αν οι απολύσεις πέρασαν ή όχι από τη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ καλεί τον υπουργό οικονομικών να ζητήσει συγνώμη για τις «κρυφές» – όπως λέει_ απολύσεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ενώ από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος απαντά ότι η εργασιακή εφεδρεία ήταν πρόταση της ΝΔ και ότι η Βουλή και τα κόμματα γνώριζαν. Προσθέτει μάλιστα ότι και η ΝΔ ψήφισε το συγκεκριμένο άρθρο με εξαίρεση την παράγραφο που ορίζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook