Το υπερμεγέθες άγαλμα του πρώην Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσπόζει πλέον στο κεντρικό Λονδίνο. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν έξω από την αμερικανική πρεσβεία, στην πλατεία Γκρόβενορ.

Το χάλκινο άγαλμα τριών μέτρων δημιουργήθηκε για να «αναγνωριστεί η συμβολή του Ρίγκαν στη λήξη του Ψυχρού Πολέμου». Συμβολικά, ένα κομμάτι από το τείχος του Βερολίνου θα τοποθετηθεί μπροστά στην πλίνθο.

Στα αποκαλυπτήρια ήταν προσκεκλημένη και η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας – και στενή συνεργάτης του Ρίγκαν, Μάργκαρετ Θάτσερ. Στην τελετή, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών  Γουίλιαμ Χέιγκ, απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους της κυρίας Θάτσερ, η οποία δε μπορούσε να παρευρεθεί, λόγω κωλύματος υγείας.

Η λαίδη Θάτσερ είχε χαρακτηρίσει τον  Ρίγκαν ως «έναν πραγματικό ηγέτη των καιρών μας». «Ηταν χαρά μου που συνεργάστηκα μαζί του και ελπίζω αυτό το άγαλμα να υπενθυμίζει στις επόμενες γενιές πόσα του χρωστάμε» είχε προσθέσει.

\"Εγιναν

Ο ίδιος ο κύριος Χέιγκ περιέγραψε τον Ρίγκαν ως «έναν γίγαντα του 20ου αιώνα.»

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πρέπει να ενθαρρύνει αυτούς που επιθυμούν την ελευθερία στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική.

Ο Ρίγκαν είχε χαρακτηρίσει τη Σοβιετική Ένωση ως τη «αυτοκρατορία του κακού» οξύνοντας τον ανταγωνισμό με την ΕΣΣΔ. Ωστόσο προτιμησε τη διπλωματική οδό.

Ο Ρίγκαν εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 1989, λίγο πριν την κατάρρευση του κομμουνισμού. Απεβίωσε το 2004, σε ηλικία 93 ετών, μετά από χρόνια μάχη με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook