Λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες εκτιμάται από την αστυνομία ότι παρέμειναν εγκλωβισμένοι το πρωί της Τρίτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης. 

Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών έχουν αυξηθεί με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, και η κατάσταση στο νησί απειλεί να φτάσει τα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Μετά την ανακοίνωση της ΠΝΟ ότι η απεργία θα συνεχιστεί για ακόμα 48 ώρες, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός απηύθυνε έκκληση για τη διατήρηση δρομολογίων που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στον Πειραιά.

«Κατανοούμε και σεβόμαστε απόλυτα τα αιτήματα των σκληρά εργαζόμενων ναυτεργατών» αναφέρει στη δήλωση του ο δήμαρχος. «Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό πως η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι του Πειραιά εξασφαλίζει τη σταθερή ροή μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα».

Σε περίπτωση που η απεργία διαρκέσει έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, είναι σίγουρο πως θα εγκλωβιστούν στη Λέσβο πάνω από 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Κάτι τέτοιο, όμως, λ«θα έχει ολέθριες και καταστροφικές συνέπειες για όλο το νησί όπως δείχνουν και τα γεγονότα των αρχών Σεπτεμβρίου, όταν η έλλειψη εισιτηρίων εγκλώβισε τον ίδιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων» επισημαίνει ο δήμαρχος.

«Όπως και εμείς σεβόμαστε και κατανοούμε τα αιτήματα της ΠΝΟ, ζητάμε και από εκείνη να σεβαστεί το γεγονός ότι το νησί μας ζει μια από τις πιο δύσκολες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία του και να επιτρέψει στα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες να αναχωρήσουν. Διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για όλους» προειδοποιεί ο κ. Γαληνός.

Τριήμερο πένθος για τους νεκρούς πρόσφυγες στη Λέσβο

Επίσης την Τρίτη, ο δήμος Λέσβου κήρυξε τριήμερο πένθος «στη μνήμη των θυμάτων του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές».

Με την πρωτοβουλία αυτή ο δήμος «θέλει να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, η οποία παρακολουθεί ανήμπορη να δώσει λύση σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση».

Οι κάτοικοι της Λέσβου καλούνται επίσης να συμμετάσχουν στην τέλεση προσευχής από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των εκκλησιών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης.

«Με αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, θέλουμε να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων-εγκληματιών και υπέρ της επέμβασης για την πάταξη της δολοφονικής δράσης τους» αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook