Κριτική στις ευρωπαϊκές επιλογές για την συμμετοχή ιδιωτών στον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της Ελλάδας ασκούν με σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.

Αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας επικρίνει την πολύπλοκη στρατηγική με την οποία οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης επιδιώκουν να εμπλέξουν τις ιδιωτικές τράπεζες στο νέο πακέτο στήριξης. Αν και αναγνωρίζει ότι με το γαλλικό σχέδιο περιορίζονται οι πιθανότητες ζημίας για τους ιδιώτες επενδυτές, εντούτοις θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το υψηλό επιτόκιο των 30ετων ομολόγων που θα κυμαίνεται από 5,5% έως και 8% .

  Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος των Financial Times η αποδοχή των όρων για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν αποτελούσε μέρος της αρχικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ως εκ τούτου οι Έλληνες θα μπορούσαν απλώς να αρνηθούν κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν το πράττουν διότι «δείχνουν φοβισμένοι απέναντι στις επιπτώσεις μιας άμεσης χρεοκοπίας».

Ο ίδιος επικρίνει την Γερμανία για την στάση που έχει κρατήσει απέναντι στο ελληνικό ζήτημα και για την εμμονή της στην συμμετοχή ιδιωτών, η οποία εν τέλει δεν δικαιολογείται από την συμμετοχή των γερμανικών τραπεζών στο σχέδιο μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να δίδεται μεγάλη εμπιστοσύνη στα πολύπλοκα χρηματοοικονομικά οχήματα με ακρωνύμια και πως η μετάθεση των προβλημάτων για το μέλλον είναι πλέον επικίνδυνη

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook