Η απόφαση των Γάλλων να εφοδιάσουν με σύγχρονο οπλισμό τους Λίβυους εξεγερμένους αποδείχτηκε«λάδι στην φωτιά» της διαμάχης ΝΑΤΟ και Ρωσίας, σχετικά με την την ερμηνεία της απόφασης 1973 του ΟΗΕ – της απόφασης που άνοιξε το δρόμο για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι στη Λιβύη, που αν και γίνονται στο όνομα της προστασίας του πληθυσμού έχουν ήδη στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες αμάχους.

Όπως δήλωσε ο ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ: «Προς το παρόν, δεν έχουμε το ίδιο όραμα με το ΝΑΤΟ σχετικά με την υλοποίηση αυτού του ψηφίσματος. Στο ΝΑΤΟ, έχουν μια διαφορετική άποψη, σύμφωνα με την οποία το ψήφισμα 1973 επιτρέπει στον οποιονδήποτε να κάνει οτιδήποτε», σημείωσε ο κ.Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Σότσι, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Αντερς Φο Ράσμουσεν, στο πλαίσιο μιας συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, στο οποίο συμμετέχουν οι πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας. «Πιστεύουμε ότι το εμπάργκο όπλων είναι πολύ σαφές. Οποιαδήποτε παράδοση όπλων αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Δείχνοντας σαφώς ότι οι διαφορές εξακολουθούν να παραμένουν βαθύτατες, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε από την πλευρά του ότι  «μέχρι στιγμής», το ψήφισμα έχει τεθεί σε εφαρμογή «με επιτυχία». «Η παράδοση των όπλων [από τους Γάλλους] έγινε στο πλαίσιο της προστασίας των αμάχων και της ικανότητάς τους να προστατευθούν από τις επιθέσεις», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γαλλία παραδέχτηκε ότι έριξε με αλεξίπτωτα όπλα στους Λίβυους αντάρτες στην ορεινή περιοχή της Νεφούσα, νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τις επικρίσεις της Ρωσίας.

Να σημειωθεί εδώ ότι το απόγευμα το καθεστώς του Λίβυου συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι εντόπισε και σταμάτησε ένα πλοίο που μετέφερε όπλα με προορισμό τους εξεγερμένους στα λιβυκά χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Τρίπολης.

«Μετά την ρίψη όπλων με αλεξίπτωτα από τους Γάλλους, βλέπουμε ένα νέο τρόπο παράδοσης όπλων, μέσω θαλάσσης. Εντοπίσαμε ένα πλοίο που μετέφερε όπλα και πυρομαχικά», είπε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εξωτερικών Χάλεν Κααΐμ. «Καταγγέλλουμε τις παραδόσεις αυτές επειδή στόχος τους είναι να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ των Λιβύων και χάος στη χώρα. Προειδοποιήσαμε άπειρες φορές τους Δυτικούς ότι τα όπλα αυτά μπορεί να πέσουν στα χέρια της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε.

Ο Κααΐμ διευκρίνισε ότι το πλοίο με τα όπλα προερχόταν από το Κατάρ, ενώ τις βραδινές ώρες οι αρχές επέτρεψαν σε ξένους δημοσιογράφους να δουν από κοντά μέρος του οπλισμού.

Ο Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εκτίμησε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, τώρα ή στο μέλλον, ο Καντάφι να παραμείνει στη Λιβύη», ενώ παραδέχθηκε ότι στο παρελθόν έχει γίνει μία τέτοια πρόταση στον Λίβυο ηγέτη. Ο συνταγματάρχης Καντάφι δεν έχει πλέον παρά μία επιλογή: «Να εγκαταλείψει την εξουσία και να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμπντελτζαλίλ.

Ο Αμπντελτζαλίλ πρόσθεσε εξάλλου ότι το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο δεσμεύεται να τιμήσει «προσωρινά» τα οικονομικά και πετρελαϊκά συμβόλαια που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι πριν την εξέγερση. «Καθώς διοικεί προσωρινά, το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να τιμά όλα τα συμβόλαια, οικονομικά και πετρελαϊκά, που συνήφθησαν με το καθεστώς του Καντάφι», ανέφερε.

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση ούτε να εξορύσσουμε ούτε να διυλίζουμε πετρέλαιο. Όταν θα είμαστε σε θέση, οι τιμές θα οριστούν έπειτα από διαπραγμάτευση με πετρελαϊκές εταιρίες που θα μπορούν να κάνουν τη διύλιση»,
συνεχίζει η ανακοίνωση. Το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο επεσήμανε άλλωστε ότι έχει δεχθεί προτάσεις συνεργασίας από «πολλές» ξένες πετρελαϊκές εταιρείες, όμως, όπως υπογράμμισε, «προτεραιότητα» είναι «να παρέχονται στο λιβυκό λαό οι ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook