Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς για το τρέχον έτος.

Η καρποφορία των ελαιοδένδρων ήταν ικανοποιητική, ιδιαίτερα προς το εσωτερικό της Περιφερειακής Ενότητας. Η δακοκτονία εξελίχθηκε ομαλά, σε γενικές γραμμές, αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός της μη έγκαιρης έναρξης των δολωματικών ψεκασμών, λόγω άγονων διαδικασιών ανάδειξης εργολάβων ψεκασμού. Τα ποσοστά γόνιμης δακοπροσβολής είναι σχετικά χαμηλά, για την εποχή, επίπεδο στην κορωνέικη ελιά και λίγο υψηλότερα στην τσουνάτη που είναι και περισσότερο επιδεκτική στην προσβολή από τον δάκο. Τυχόν προσβολές παρατηρήθηκαν κυρίως στις περιοχές όπου η καρποφορία ήταν μικρή, φαινόμενο που είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού.

Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου μπορεί να ξεκινήσει σε όλες τις περιοχές της Π.Ε. εκτός από τις κάτωθι για τις οποίες αναφέρεται η αντίστοιχη ημερομηνία συγκομιδής:

Δήμος Κισσάμου

α) Δημοτική Ενότητα Ιναχωρίου: Οικισμός Ρογδιάς της Τ.Κ. Έλους από 8/11/2015, Τ.Κ. Βάθης από 12/11/2015, Τ.Κ. Κάμπου από 14/11/15
β) Δημοτική Κισσάμου: Οικισμός Τσουρουνιανών της Τ.Κ. Τοπολίων από 10/11/2015, Οικισμός Μουρί της Τ.Κ. Βουλγάρω από 13/11/2015

Δήμος Πλατανιά
Δημοτική Ενότητα Βουκολιών: Τ.Κ. Παλαιών Ρουμάτων από 8/11/2015

Δήμος Χανίων
Δημοτική Ενότητα Μουσούρων: Τ.Κ. Βατολάκκου, Μεσκλών και Σκινέ από 10/11/2015, Τ.Κ. Φουρνέ και Οικισμός Νέων Ρουμάτων από 11/11/2015 και Τ.Κ. Λάκκων και Καράνου από 13/11/2015.

Καλούνται οι παραγωγοί να τηρήσουν αυστηρά τις ως άνω ημερομηνίες καθώς επίσης και σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, σε συνθήκες παρατεταμένης καλοκαιρίας και σε ελαιώνες που θα συγκομισθούν όψιμα, να τηρούν το αναγραφόμενο στην ετικέτα όριο από την συγκομιδή, προκειμένου να αποφευχθούν τα υπολείμματα στο ελαιόλαδο. Σε κάθε περίπτωση συνιστάται να αποφεύγονται οι άσκοποι ψεκασμοί καθώς και η καθυστέρηση της συγκομιδής στους ελαιώνες που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ελαιοποίησης του ελαιοκάρπου.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων θα πραγματοποιήσει και κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο ελέγχους στο ελαιόλαδο για τον προσδιορισμό υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι:

α) Δήμος Καντάνου – Σελίνου: Τ.Κ. Σκάφης, Τ.Κ. Πλεμενιανών, Τ.Κ. Κακοδικίου
β) Δήμος Κισάμου: Οικισμός Μελισσιάς της Τ.Κ. Κάμπου, Οικισμός Αλιγών της Τ.Κ. Στροβλών, Τ.Κ. Σασάλου
γ) Δήμος Πλατανιά: Οικισμοί Κεφάλας και Φωτακάδω της Τ.Κ. Βουκολιών, Οικισμός Μεσαύλια της Τ.Κ. Κακοπέτρου, Τ.Κ. Νέου Χωριού, Τ.Κ. Αφράτων, Τ.Κ. Γλώσσας, Τ.Κ. Ροδωπού, Τ.Κ. Αλικιανού, Τ.Κ. Κουφού, Τ.Κ. Ορθουνίου, Τ.Κ. Ψαθογιάννου, Οικισμός Λίμνης της Τ.Κ. Ζουνακίου, Τ.Κ. Μανολιόπουλου
δ) Δήμος Χανίων: Τ.Κ. Χορδακίου, Τ.Κ. Αγιάς, Τ.Κ. Βαρυπέτρου, Τ.Κ. Απτέρων, Δ.Κ. Σούδας, Τ.Κ. Τσικαλαριών, Δ.Κ. Χανίων

Για το ελαιόλαδο που προέρχεται από αγροτεμάχια που βρίσκονται στις περιοχές αυτές δεν καταβάλλεται η εισφορά δακοκτονίας. Σχετική ενημέρωση ως προς το θέμα αυτό θα αποσταλεί στην αρμόδια ΔΟΥ και στους Δήμους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook