Στα τρία ευρώ θα ανέβει η τιμή των «φθηνών» τσιγάρων από 2,5 ευρώ σήμερα έπειτα από τη νέα φορολογική παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών.

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εκδώσει τον νέο τελωνειακό κώδικα ο οποίος καθόριζε τον ελάχιστο φόρο κατανάλωσης στο 100% από 95% που ήταν με μία άλλη απόφαση του υπουργείου οικονομικών με ημερομηνία 27 Ιουλίου 2011.

Δηλαδή μέσα σε τέσσερις ημέρες τα φθηνά τσιγάρα αυξήθηκαν έως 25% ή 60 λεπτά το πακέτο.

Η καπνοβιομηχανία αιφνιδιάστηκε από την αναπροσαρμογή του ελάχιστου φόρου στο 100% , ο οποίος καθορίζει την μεσοσταθμική τιμή που υπολογίζεται ο φόρος δηλαδή τα έσοδα του κράτους που στην παρούσα φάση θεωρούνται αποφασιστικής σημασίας.

Στελέχη της αγοράς μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν διαμορφώσει τα σχέδια τους όταν ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης ανήλθε στο 95% ενώ μέχρι πρότινος ήταν στο 75% και ανέμειναν ότι η τελική τιμή των φθηνών θα ήταν τα 2, 8 ευρώ ανά πακέτο τσιγάρων.

Η «μεσαία» και η «ακριβή» κατηγορία τσιγάρων δεν αναμένεται προς το παρόν τουλάχιστον να βγουν στην αγορά με νέες τιμές.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η αναμόρφωση του ελάχιστου φόρου κατανάλωσης βάζει κατώφλι των τιμών στα «φθηνά» τσιγάρα και με βάση τις αναλύσεις της καπνοβιομηχανίας η ελάχιστη τιμή πώλησης θα είναι πλέον τα 3 ευρώ ανά πακέτο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην προσπάθεια να βρει έσοδα από τη φορολόγηση της οικονομικής κατηγορίας τσιγάρων η οποία με βάση τις μετρήσεις το μερίδιο αγοράς της ανέβηκε στο 56% από 50% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Οι καπνιστές για να μην πουν το ...τσιγάρο – τσιγαράκι έριξαν τις προτιμήσεις τους σε ότι αφορά τα επώνυμα σήματα και πήγαν στα πιο φθηνά.

Στέλέχος μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας καπνού είπε στο Έθνος ότι η απόφαση θα πλήξει την εγχώρια βιομηχανία η οποία στηρίζεται κυρίως στα «φθηνά» τσιγάρα και τα οποία πλέον γίνονται ακριβότερα.

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι η καπνοβιομηχανία μπορεί να πουλά στις ίδίες τιμές δηλαδή να αποφύγει την αύξηση της τιμής του πακέτου με την προϋπόθεση όμως να βάζει τη ζημία που προκύπτει απο τη «τσέπη» της.

imerisia.gr