«Το ευρώ ξεπέρασε τις δυσκολίες και η ευρωζώνη έχει πλέον αφήσει πίσω της τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ.

Είπε ακόμη ότι η ιδιαίτερη επιτυχία που είχε την Τρίτη η έκδοση 5ετών ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων για το δανεισμό της Ιρλανδίας, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη.

«Αυτή η έκδοση υπερκαλύφθηκε εννέα φορές. Πρόκειται για μία ένδειξη ότι το ευρώ έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες στην αγορά εμπιστοσύνης», τόνισε η Λαγκάρντ, μιλώντας σε ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχε και ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επιπλέον, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ενότητας η Γαλλίδα Υπ.Οικονομικών σημείωσε: «Θέλουμε να είμαστε μαζί, βοηθήσαμε όσους το είχαν ανάγκη. Δημιουργήσαμε ένα ταμείο και εργαζόμαστε, ώστε να το τελειοποιήσουμε, να το βελτιώσουμε και σίγουρα είμαστε έτοιμοι να ξαναενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και για να είμαστε μαζί».

Ο Σόιμπλε από τη μεριά του επεσήμανε ότι η «υγεία» της ευρωζώνης δεν είναι τόσο κακή όσο άλλων περιοχών, διαβεβαιώνοντας πως «η γερμανική οικονομία, η ατμομηχανή της Ευρώπης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη μεταξύ 2,2% και 2,3% το 2011».

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε ικανοί να υπερασπιστούμε τη σταθερότητα του ευρώ (…) Θα υπερασπιστούμε την ευρωζώνη στο συνολό της, στην περίπτωση που κάποιες χώρες μέλη βρεθούν σε κρίση (…) Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι θα επιτύχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε πεποισμένος ότι τα μέλη της ευρωζώνης «θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους» από την κρίση χρέους, «θα βελτιώσουν το μηχανισμό προκειμένου να καταστήσουν πιο αποτελεσματικές τις κοινές ρυθμίσεις και το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης».

enet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook