Στην Αθήνα φτάνει στα τέλη του μήνα το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θα προετοιμάσουν την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και των όσων προβλέπονται μέσα από αυτό, όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση «κομισάριων» σε καίριους τομείς. Οι επικεφαλής της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα μετά το Δεκαπενταύγουστο προκειμένου να προχωρήσουν στον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο ώστε να αποδεσμευτεί η 6η δόση των 8 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων από το οποίο οι Ευρωπαίοι αναμένουν πολλά οφέλη.

Στο μεταξύ, συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη προόδου στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου, σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εμφανίστηκε χθες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν. Παράλληλα, τόνισε ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην ευρωπαϊκή αρωγή θα διευκρινιστούν «τις επόμενες εβδομάδες».

«Πρόοδος»
Σε αυτή τη βήμα βήμα προσέγγιση που ακολουθείται για την εξεύρεση συνολικής λύσης, ο Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε ότι ύστερα από κάθε Eurogroup η νέα στήριξη προς την Ελλάδα λαμβάνει σταδιακά μορφή και υπογράμμισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει σημειωθεί «πολύ σημαντική πρόοδος». Τόνισε μάλιστα ότι από την επόμενη συνεδρίαση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αναμένει να αποσαφηνιστούν περαιτέρω οι πτυχές της εμπλοκής των ιδιωτών καθώς, όπως επισήμανε, οι συζητήσεις συνεχίζονται για τα ποσά που προτίθεται να διαθέσει ο ιδιωτικός τομέας αλλά και για το ποσοστό της κατανομής από άλλες πηγές βοήθειας. Δηλαδή, τα διμερή δάνεια της Ευρωζώνης και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Standard and Poor\’s
Ο εκπρόσωπος του κοινοτικού επιτρόπου αρνήθηκε να σχολιάσει, επί της ουσίας, την αξιολόγηση της «Standard and Poor\’s», σύμφωνα με την οποία η γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία. Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως με τις αποφάσεις που ελήφθησαν και αυτές που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, «σε τρεις μήνες η χώρα θα είναι όρθια».

Ο Α. Αλταφάζ δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «περιορισμένη εθνική κυριαρχία» της Ελλάδας, αλλά αναγνώρισε ότι οι χώρες-μέλη του ευρώ, που βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, έχουν περιορισμένα περιθώρια ευελιξίας στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.

imerisia

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook