Στη λεηλασία των Ταμείων επιδίδονται κυκλώματα επιτηδείων, στα οποία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες που έφτασαν στο σημείο να συστήσουν ακόμα και εταιρείες.

 Η «προτίμηση» γιατρών σε ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, η εικονική πώληση φαρμάκων δύο φορές από ορισμένους φαρμακοποιούς αλλά και η κάλυψη από τα ταμεία «ασφαλισμένων-φαντάσματα» είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται. Και όχι μόνο αυτό.

Οπως αποκαλύπτει η έρευνα του «Εθνους» και αναδημοσιεύεται από την ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας \”Ημερησία\”, γιατροί «ανασταίνουν» συναδέλφους τους που έχουν αποβιώσει και τους εμφανίζουν να υπογράφουν συνταγές χιλιάδων ευρώ ανά μήνα. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη σπατάλη στους κλάδους Υγείας και να εξοικονομηθούν τη φετινή χρονιά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων:

-Ο ένας στους πέντε γιατρούς που έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί από τα ταμεία δεν περνάει τις… εξετάσεις. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 γιατροί, που «συνεργάζονται» με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπάρξει πρόβλημα με τους 200. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στα φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, που… συμπτωματικά είναι και τα ακριβότερα. Σημειώνεται πως από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.

– Περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα φάρμακα! Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας από τα φάρμακα και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία.

– Στη συνέχεια πουλάνε τα φάρμακα αυτά -χωρίς τις ταινίες γνησιότητας- σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν χαρτί από γιατρό). Μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί πως σε φαρμακείο (στην Πελοπόννησο) βρέθηκαν πάνω από 3.000 κουτιά φαρμάκων χωρίς τις ταινίες.

– Ορισμένοι γιατροί… καταφέρνουν να γράψουν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείας. Για παράδειγμα γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-φαντάσματα».

Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς θα διακόπτεται η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς και θα ακολουθείται η δικαστική οδός. Παράλληλα για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της δαπάνης των Ταμείων για φάρμακα το υπουργείο Εργασίας καθιερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook