Το Ιράν διόρισε την πρώτη πρεσβευτή μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Πρόκειται για την μέχρι σήμερα εκπρόσωπο Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφκχάμ, η οποία διορίστηκε στην πρεσβεία του Ιράν στη Μαλαισία, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η επιλογή της Αφκχάμ ως πρεσβευτού χρειάστηκε λίγα μόνο λεπτά αλλά η επιλογή του διαδόχου της τέσσερις μήνες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στη διάρκεια τελετής στην Τεχεράνη προς τιμήν της 50χρονης διπλωμάτη, η οποία στο υπουργείο θα αντικατασταθεί από έναν άνδρα, τον Τζαμπάρ Ανσάρι.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για πρώτη φορά τον Απρίλιο ότι η Αφκχάμ είχε επιλεγεί για την θέση της πρεσβευτή, αλλά τα ρεπορτάζ δεν είχαν επιβεβαιωθεί.

Ο Ζαρίφ εξήρε την Αφκχάμ, η οποία ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα στη χώρα που υπηρέτησε ως εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, λέγοντας ότι επί δύο χρόνια υπηρέτησε με «αξιοπρέπεια, θάρρος και ιδιαίτερη διορατικότητα».

Από την πλευρά της, η νεοδιορισθείσα πρεσβευτής στην Κουάλα Λουμπούρ εξήρε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, τον Ζαρίφ για «το θάρρος του να λάβει μία τέτοια απόφαση» και για την «εμπιστοσύνη του στις γυναίκες».

Μετά την εκλογή του το 2013, ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε τους υπουργούς να διορίζουν γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του αντισταθεί στις διακρίσεις ορίζοντας τρεις γυναίκες μεταξύ των 11 αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook