Ο σημαντικός ρόλος τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στα όρια του διευρυμένου πλέον Δήμου Χανίων, στο θέμα της πρόληψης αλλά και της καταστολής των πυρκαγιών, επισημάνθηκε σε σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου 2011 στο Δημαρχείο Χανίων, υπό την προεδρία του Δημάρχου Μανώλη Σκουλάκη.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δήμαρχος, εξέφρασε την αγωνία του, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου που διανύουμε, για την εκδήλωση πυρκαγιών σε ευαίσθητες περιοχές του Δήμου, όπως ο Άγιος Ματθαίος, οι Άγιοι Απόστολοι και το Πρεβαντόριο, όπου υπάρχουν άλση με χαμηλή και πυκνή βλάστηση, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πυρασφάλειας στην Παλιά Πόλη των Χανίων, λόγω της ιδιαιτερότητάς της, με τους στενούς δρόμους αλλά και τα τραπεζοκαθίσματα που αναπτύσσονται από τους επαγγελματίες.

Κοινή διαπίστωση των παρευρισκόμενων ήταν ότι στα θέματα πυροπροστασίας, η αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και η συνδρομή των εθελοντών, κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Όσον αφορά την προστασία της Παλιάς Πόλης, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα αφενός της άμεσης αποψίλωσης των Ενετικών Τειχών από τη χαμηλή βλάστηση και αφετέρου της επιπλέον αστυνόμευσης της περιοχής κυρίως στο θέμα της παράνομης στάθμευσης των οχημάτων, που εμποδίζουν την προσπελασιμότητα των Πυροσβεστικών Οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, τονίστηκε η χρησιμότητα του αυτόνομου υδροδοτικού δικτύου που λειτουργεί στην περιοχή της Σπλάντζιας και προτάθηκε ανάλογα δίκτυα να τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία της Παλιάς Πόλης (Τοπανάς, Καστέλι κ.α.)

Υπογραμμίστηκε ακόμη ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχουν την καλοκαιρινή περίοδο για την εκδήλωση πυρκαγιών το δάσος του Αγίου Ματθαίου, το δάσος του Προφήτη Ηλία, τα Μεγάλα Χωράφια, τα Κεραμιά κ.α. και για το λόγο αυτό, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σύστασης πυροσβεστικών κλιμακίων από εθελοντές σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες για την περιφρούρηση των περιοχών αυτών.

Αποφασίστηκε τέλος, τις επόμενες ημέρες, αρμόδιοι από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, να επισκεφθούν τα σημεία τα οποία κρίνεται ότι αποτελούν ζώνες υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, για επιτόπια εξέταση και λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής, εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων, της Δ/νσης Δασών, της Δημοτικής Αστυνομίας, Εθελοντικών Ομάδων του Δήμου Χανίων, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Χανίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook