Το Google+ αποτελεί τον πιο ελπιδοφόρο ανταγωνιστή του Facebook και μέσα στην πρώτη εβδομάδα της παρουσίασής του, και παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο, οι χρήστες που θέλουν να το δοκιμάσουν είναι εκατομμύρια. Τι είναι όμως αυτό που αποθαρρύνει μερικούς από το να ξεκινήσουν μία νέα «καριέρα» σε ένα νέο social network; Το ότι θα αρχίσουν από το μηδέν: δε θα έχουν κανέναν φίλο.

Σήμερα θα σας λύσω το συγκεκριμένο πρόβλημα αφού θα σας παρουσιάσω έναν τρόπο για να μετατρέψετε τους Facebook φίλους σας σε Google+ επαφές. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρησιμοποιήσουμε ένα Chrome extension που ονομάζεται Facebook Friend Exporter.

Το Facebook Friend Exporter, το οποίο είναι open source, αποτελεί δημιούργημα του Mohamed Mansour και ο σκοπός του δεν είναι (μόνο) αυτός που παρουσιάζω στο συγκεκριμένο άρθρο. Το extension πρωτοκυκλοφόρησε το Νοέμβριο με σκοπό να εξάγει τις επαφές του Facebook ώστε να χρησιμοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες όπως το Gmail. Με την παρουσίαση του Google+ όμως πολύς κόσμος έσπευσε να το αξιοποιήσει για την εισαγωγή των επαφών τους στο νέο social network.

Με την εγκατάσταση του Facebook Friend Exporter θα ενσωματωθεί άλλη μία επιλογή στο μενού του Facebook, το «Export friends!»:

\"\"

Με το πάτημα λοιπόν του «Export friends!», η εφαρμογή θα σας καλέσει να αποδεχθείτε κάποιους βασικούς όρους. Έπειτα θα φορτώσει τους φίλους σας ώστε να είστε πλέον έτοιμοι να τους κάνετε export, πατώντας «Let’s start!».

\"\"

Η διαδικασία θα πάρει αρκετή ώρα και ενδεικτικά, για το export 1000 φίλων χρειάστηκαν περίπου 30 λεπτά. Μετά το πέρας της, οι πληροφορίες θα αποθηκευτούν σε ένα αρχείο CSV ή απευθείας στο βιβλίο επαφών του Gmail, σε ένα νέο φάκελο με όνομα «Imported from Facebook.» Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εφαρμογή εξαγάγει όλες τις πληροφορίες που μοιράζονται μαζί σας οι φίλοι σας, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, των email (αν και απαγορεύεται σύμφωνα με τους όρους χρήσης του Facebook), των τηλεφώνων και των διευθύνσεων.

Το Facebook Friend Exporter δεν μεταφέρει από μόνο του τους φίλους σας από το Facebook στο Google+. Ουσιαστικά, τους καθιστά διαθέσιμους στα Google contacts, ώστε να μπορείτε να τους τοποθετήσετε στους κύκλους σας (Circles) του Google+.

Εκτός από την αργοπορία του export, η διαδικασία είναι πολύ απλή. Βέβαια, κάποιοι χρήστες σε άλλα blogs έχουν επισημάνει ότι τους έχουν παρουσιαστεί προβλήματα κατά το export.

Όσοι λοιπόν έχετε πρόσβαση στο Google+ και νιώθετε μοναξιά γιατί ακόμα δεν έχετε πολλές επαφές στους κύκλους σας, η παραπάνω λύση είναι ιδανική.

Σημειώστε πάντως, ότι η λειτουργία του συγκεκριμένου extension παραβαίνει τους όρους χρήσης του Facebook, καθώς εξάγει προσωπικά δεδομένα χρηστών. Ακόμα και ο ίδιος ο δημιουργός του τονίζει ότι η χρήση του γίνεται με την ευθύνη του καθενός. Εάν σας κάνει να νιώσετε καλύτερα το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 30.000 χρήστες χωρίς κανένα πρόβλημα, τότε go for it!

Update: Το extension δε λειτουργεί καθώς το μπλόκαρε το Facebook. Ο δημιουργός του υποσχέθηκε νέα έκδοση σύντομα!


gugoo.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook