Τελευταία ενημέρωση: 14:28

Ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ο προυπολογισμός για το 2016 μέσα σε κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των παρατάξεων να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους και τους προβληματισμούς τους για το ύψος των πόρων που διαθέτει η πολιτεία στον δεύτερο βαθμό της αυτοδιοίκησης. 

”Κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με το σκηνικό που εχει διαμορφωθεί ωστόσο είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε τον προυπολιγισμό” επεσήμανε κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος τόνισε ότι από το 2011 μέχρι και σήμερα έχει υπάρξει ”τσεκούρι” στον προυπολιγισμό της τάξης του 70%.

Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε ότι ο προυπολογισμός θα πρέπει να ψηφισθεί προκειμένου να μην βρεθούν στο αέρα- μεταξύ άλλων- τόσο η μεταφορά των μαθητών, όσο και η μισθοδοσία των υπαλλήλων της περιφέρειας. 

Κουκιαδάκης: ’’Ξεφτίλα της αυτοδιοίκησης’’ η χρηματοδότηση στην Περιφέρεια

Βαρείς χαρακτηρισμούς από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη ο οποίος κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου στην σχετική συζήτηση για τον προυπολογισμό του 2016 χαρακτήρισε την χρηματοδότηση της Περιφέρειας ”ξεφτίλα της αυτοδιοίκησης”.

Το κλίμα στο περιφερειακό συμβούλιο είναιι βαρύ με τους εκπροσώπους των παρατάξεων να στέκονται στην χωρίς καμία λογική περικοπή των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα ο κ. Κουκιαδάκης έκανε λόγο για ανακριβή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μείωση των εσόδων των Περιφερειών της τάξεως του 60%

Κατα την διάρκεια της συζήτησης και ψήφισης του προυπολογισμού της περιφέρειας Κρήτης για το οικονομικό έτος 2016, ο περιφερειακός σύμβουλος Χανιων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννακης τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της παράταξης του συνδυασμού “ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” τονίζοντας εν συντομία τα εξής:

” Αγαπητοί συνάδελφοι,  αν θελουμε να είμαστε ρεαλιστές και δίκαιοι με τους εαυτούς μας, θα έπρεπε να καταψηφίσουμε όλοι εδώ μέσα τον προϋπολογισμό που έρχεται σήμερα προς ψήφιση. Παρακολουθούμε κάθε χρόνο δραματικές μειώσεις όσον αφορά τα απόλυτα νούμερα, ο φετινός ανέρχεται στα μόλις 70 εκ. όταν ακόμα και περισυ ανέρχετο στα 91. Στον φετινό όμως προυπολογισμο έρχεται να προστεθεί στα ήδη πενιχρά νούμερα, η παντελης έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής για την περιφέρεια της Κρήτης. Όταν για την αναστροφή του κλίματος η ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο, αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της  ύπαρξης της. Θα πρέπει κάποια στιγμή άμεσα η Περιφέρεια να πάψει να αποτελεί απλά ένα όργανο διαχείρισης του προυπολογισμού αλλα να τοποθετείται και κατα την σύνταξη του.

Η δίκη μας παράταξη οφείλει να επιδείξει όμως μια υπεύθυνη στάση και να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα των οικονομικών συγκυριών της εποχής, ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί ομαλά η περιφέρεια. Η ψηφιςη αυτού του δραματικού προυπολογιςμου δυςτυχως αποτελεί μονόδρομο. Πρέπει όμως να τηρηθεί ένα σωστό πλάνο ώστε να κατανέμονται ορθά και ισόρροπα τα ποσά σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Εμεις σαν αντιπολίτευση είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε διαρκώς για το πως εξελίσσεται η πορεία του προυπολογισμού, να ελέγχουμε την πορεία αυτή και να παρεμβαίνουμε όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook