‘Εφυγε από τη ζωή σήμερα το μεσήμερι, σε ηλικία 84 ετών, στο σπίτι του στο Σκαλάνι, όπου τον τελευταίο καιρό ήταν άρρωστος, ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους του βιολιού στην Κρήτη, και όχι μόνο, ο Γιώργος Σφακιανάκης – Αβυσσινός.

Το όνομά του ήταν Γιώργος Σφακιανάκης, και έγινε γνωστός ως Αβυσσινός, παρατσούκλι που του έδωσε ο δάσκαλός του, επειδή ήταν μελαχροινός. 

Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. 

Υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: “Νυχτοξημερώματα”, “Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό” και πολλοί άλλοι. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τον Δήμο Ηρακλείου την 21 Ιουλίου 1986, Δήμο Χανίων, και Ρεθύμνης.

Ακόμα έχει τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής τον Νοέμβριο του 1982, από τον σύλλογο Κρητικής μουσικής νομού Χανίων “ο Χάρχαλης” στις 12/1/1989, από τον σύλλογο “Κρητική Μούσα” των Αθηνών τον Νοέμβριο 1979, Παν-Καλοχωριανή ένωση “Το Ίστρον” στις 26 Ιουλίου, πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999 Παγκρήτιο Σύλλογο Kαλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α.
 
Έκανε πολλές εμφανίσεις στη Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά.

Έχει τρία παιδία, τον Κωστή τον Γιάννη και τον Μανώλη και  τέσσερα εγγόνια.

 Αξιος συνεχιστής της μουσικής παράδοσης είναι ο μεγάλος του γιος ο Κωστής Αβυσσινός, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική παράδοση του τόπου μας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook