Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αποδέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας έως ότου το σύνολο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας τα κατατάξουν σε επίπεδο \”χρεοκοπίας\”, επισημαίνεται σήμερα σε δημοσίευμα της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας Financial Times, που μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κίνηση αυτή αναμένεται να διευκολύνει την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, καθώς δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας θα υποβαθμίσουν το ελληνικό αξιόχρεο σε καθεστώς χρεοκοπίας μετά την εθελοντική μετακύλιση χρέους που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας στο πλαίσιο του δεύτερου χρηματοδοτικού πακέτου προς τη χώρα.

Ενδεχόμενη άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχθεί ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα νέο κύμα τραπεζικής αναταραχής, καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στους πόρους της κεντρικής τράπεζας

Η ΕΚΤ χρησιμοποιεί τέσσερις οίκους αξιολόγησης, τους Standard & Poor\’s, Fitch, Moody\’s και DBRS για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας των εγγυήσεων για την παροχή ρευστότητας.

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, \”η ΕΚΤ θα στηριχθεί στην αρχή της καλύτερης διαθέσιμης αξιολόγησης από τους Οίκους\”, δήλωσε πηγή της κεντρικής τράπεζας που επικαλείται η εφημερίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημος σχολιασμός του δημοσιεύματος από την ΕΚΤ.

\”Η συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους μοιάζει με τοξικό CDO\”

Η πρόταση της Ευρωζώνης για την αναχρηματοδότηση των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους ιδιώτες και λήγουν την επόμενη τριετία, δεν συνιστά συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά μάλλον τη διάσωσή τους, αναφέρει άρθρο της εφημερίδας Financial Times.

Το άρθρο, με τίτλο: \”Η συμφωνία μετακύλισης του ελληνικού χρέους μοιάζει με τοξικό CDO\”, σημειώνει ότι η πρόταση στηρίζεται σε μία πολύπλοκη κατασκευή, με την οποία περιορίζεται το μέγεθος των ζημιών για τους ιδιώτες (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες κ.α.). Ανάλογα με την εξέλιξη των παραμέτρων του σχεδίου, οι ιδιώτες μπορεί να έχουν μία μικρή ζημιά σε σχέση με την ονομαστική αξία των ομολόγων που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Αν είναι τυχερές, μπορεί να έχουν θετικό πρόσημο. Πιθανόν δεν θα είναι τυχερές, αλλά και στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο σε σύγκριση με την πώληση σήμερα των ομολόγων τους ή με μία χρεοκοπία της Ελλάδας. Ακόμη πιο σημαντικό, σημειώνει το άρθρο, οι λογιστικοί κανόνες θα επιτρέψουν στους ιδιώτες να μην εγγράψουν καθόλου ζημιές με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση.

Η πρόταση, σύμφωνα με το άρθρο, προβλέπει ότι για κάθε 100 ευρώ ελληνικού χρέους που λήγει την επόμενη τριετία, οι ιδιώτες θα επαναγοράσουν ομόλογα αξίας 70 ευρώ 30ετούς διάρκειας και με επιτόκιο, το οποίο θα κυμαίνεται από 5,5% έως 8%, ανάλογα με τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Από τα 70 ευρώ, η Ελλάδα θα πρέπει να δανείσει τα 30 ευρώ σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (special purpose vehicle), το οποίο με τη σειρά του θα επενδύει τα κεφάλαια αυτά σε 30ετή ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (ΑΑΑ), το προϊόν των οποίων θα εγγυάται την αποπληρωμή των 70 ευρώ που έδωσαν οι ιδιώτες για νέες αγορές ομολόγων.

Το άρθρο θεωρεί την κατασκευή της γαλλικής πρότασης αντίστοιχη με τα CDOs (collaterized debt obligations, εγγυημένο χρέος), τα οποία συναντήσαμε στην περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από τρία χρόνια.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο από 5,5% έως 8% είναι πολύ υψηλό και η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει υπό το βάρος του σε κάποιο χρονικό σημείο. Αν πράγματι πρέπει να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τότε το επιτόκιο πρέπει να μειωθεί στο 3% και να επιμηκυνθούν οι λήξεις των ομολόγων, αναφέρει το δημοσίευμα.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook