\”Η δύσκολη περίοδος που βιώνουν οι πολίτες έχει μειώσει την ανοχή τους σε οποιαδήποτε δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη δυσλειτουργία των οργάνων της Ελληνικής Πολιτείας. Οι οριακές, σε πολλές των περιπτώσεων, συνθήκες κοινωνικής ειρήνης και συνοχής επιβάλλουν και σε εμάς το αίσθημα αυξημένης ευθύνης στο τρόπο που επιλέγουμε να εκθέσουμε προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις. Με ειλικρίνεια, διάθεση συνεργασίας και συναίσθηση της οικονομικής πραγματικότητας αποφασίσαμε να προωθήσουμε στο Υπουργείο σας θέματα που αφορούν στη στοιχειώδη δυνατότητα του Δήμου να λειτουργήσει.

Κύριε Υπουργέ, παρακαλούμε για την προσοχή σας, στα θέματα που θέτουμε παρακάτω

Η ΚΥΑ Εσωτερικών Αποκ/σης και Ηλ/κης Διακυβέρνησης και Οικονομικών 22292/9.5.11 «περί καθορισμού της διαδικασίας για την εξασφάλιση της ισοσκέλισης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ» καθορίζει στην παράγραφο 3 ως καταληκτική προθεσμία συνομολόγησης σχετικού δανείου από τους ΟΤΑ την 30η Ιουνίου 2011.

Οι σχετικές με το δάνειο διοικητικές πράξεις που οφείλουν να λάβουν τα αρμόδια όργανα του Δήμου (Οικονομική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο), η απαραίτητη χρονοβόρα διαδικασία επιλογής του πιστωτικού ιδρύματος και ο επιβαλλόμενος προσυμβατικός έλεγχος της δανειακής σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο καθιστούν απαγορευτικό το χρονικό περιθώριο που τίθεται, με δεδομένη την ευθύνη του Υπουργείου για την καθυστέρηση έκδοσης ΚΥΑ για τον προϋπολογισμό. Εδώ θα ήθελα να υπογραμμίσω την διαπιστωμένη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας των τραπεζών. Επομένως είναι απαραίτητη η εξασφάλιση ρευστότητας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο επανακαθορισμός της ημερομηνίας συνομολόγησης του σχετικού με την ΚΥΑ δανείου, το ακριβές πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης και η δυνατότητα προσαρμογής του στις ανάγκες κάθε Δήμου αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων

Έως και τη έγκριση των προϋπολογισμών των Δήμων, δεν ήταν δυνατή η προώθηση καμίας διοικητικής ενέργειας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ανάδειξης αναδόχου για την προμήθεια καυσίμων. Η συγκεκριμένη διαδικασία, λόγω του ύψους της δαπάνης περιλαμβάνει μία σειρά από ενέργειες όπως είναι η διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού, ο προσυμβατικός έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.α.,

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος που προκύπτει στη προμήθεια καυσίμων στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, το αίτημά μας αφορά στη δυνατότητα 3μηνης παράτασης της ισχύος της παρ.2 του άρθρου 267 του Ν. 3852/2010 και διενέργειας δαπανών με τη διαδικασία των δωδεκατημορίων και μετά την 01-04-2011.

Θεωρούμε, επιτακτική την επαναφορά των ρυθμίσεων για τη δυνατότητα επιλογής εργατών και τεχνικού προσωπικού με ημερομίσθια καθώς και του προσωπικού για την εκτέλεση έργων με αυτεπιστασία.

Η διεύρυνση των ορίων των Δήμων και η ανάγκη για άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων σε σχέση με το πάγωμα ή το “πάγωμα” από το ΑΣΕΠ των προσλήψεων, καθιστούν τους Δήμους, παντελώς αδύναμους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ήδη η οι πρώτες παραιτήσεις Προέδρων και Συμβούλων Τοπικών κ΄ Δημοτικών Κοινοτήτων είναι επί θύρας.

Στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, απαιτείται η έγκαιρη μεταβίβαση του συνόλου των πόρων στους Δήμους προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων

Ειδικά για τους αγροτικούς Δήμους η ανάγκη καθορισμού του ρόλου των ΟΤΑ ως μοναδική συνιστώσα ανάπτυξης του αγροτικού χώρου, είναι απαραίτητη η ΆΜΕΣΗ συγκρότηση των Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης με μεταφορά γεωπόνων και στελεχών των πρ. Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα συνοδεύεται και από μεταφορά του κόστους μισθοδοσίας το

Ακόμη η επιλογή της μεταφοράς των Υπηρεσιών Πολεοδομίας των πρ. Ν.Α. και των ΤΥΔΚ σε έδρες Νομών, ακυρώνει την δυνατότητα συγκρότησης Πολεοδομικών γραφείων στους περιφερειακούς Δήμους, άρα και οποιασδήποτε χωροταξικής πολιτικής και σχεδιασμού δεδομένου ότι, η ταυτότητα του προγράμματος “Καλλικράτης” βασίστηκε σε αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία.

Κλείνοντας θέλω να σας τονίσω ότι η οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ο.Τ.Α σε συνδυασμό με την σκληρή διαδικασία του Ν. 3316/2005 περί αναθέσεως μελετών, ακυρώνουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης πόρων από το ΕΣΠΑ σε μεγάλο αριθμό Δήμων.

Σας ζητούμε την άμεση επίλυση κοινών θεσμικών και τυπικών προβλημάτων που απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και λιγότερο ή καθόλου επιβάρυνση των οικονομικών δεδομένων του κρατικού προϋπολογισμού. Τα τελευταία, είναι θέματα που θα τεθούν κυρίως από τα συλλογικά μας όργανα, τα οποία ελπίζουμε και επιδιώκουμε να συγκροτηθούν άμεσα\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook