Αναδρομικά ποσά για τα οδοιπορικά τους κατά την τριετία 2007-2009 δικαιούνται οι λιμενικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία ελήφθη με διαφορά μιας ψήφου (16 έναντι 15). Το συνολικό ποσό από τα αναδρομικά -για εκτός έδρας μετακινήσεις, αλλά στο εσωτερικό- αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα έτος η αρμόδια επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε πει «όχι» στη θεώρηση των συγκεκριμένων κονδυλίων, καθώς για τις εν λόγω δαπάνες δεν υπήρχαν αποφάσεις ανάληψης δαπανών, ούτε αποφάσεις έγκρισης πίστωσης.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο, επανέφερε το θέμα στην επίτροπο υποστηρίζοντας ότι η υπέρβαση των επίμαχων πιστώσεων καλύπτεται με την από 13.4.2010 απόφαση του πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, η επίτροπος επέμεινε στην άρνησή της, ενώ τις θέσεις της υιοθέτησε στη συνέχεια και το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ωστόσο, η άρνηση (ακόμη και από το αρμόδιο τμήμα) δεν έκαμψε τις αντιρρήσεις, αφού ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ζήτησε την ανάκληση της απόφασης του τμήματος.

Τελικά, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας η οποία και έκρινε ότι τα χρηματικά αυτά εντάλματα πρέπει να θεωρηθούν. Το σκεπτικό είναι ότι το Προεδρικό Διάταγμα 200/1999 δεν προβλέπει ότι για την πραγματοποίηση της μετακίνησης του λιμενικού προσωπικού προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σχετικής πίστωσης στον οικείο προϋπολογισμό κατά τον χρόνο μετακίνησης.

protothema.gr