Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, καλό θα ήταν να μην παραλείπουν να χρησιμοποιούν …οδοντικό νήμα. Τη συμβουλή αυτή δίνουν στις υποψήφιες εγκύους αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να καθυστερήσει τη σύλληψη για περίπου δύο μήνες.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή και την Εμβρυολογία (ESHRE) που λαμβάνει χώρα στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, χρειάστηκαν επτά μήνες κατά μέσο όρο σε γυναίκες με ουλίτιδα για να συλλάβουν, τη στιγμή που ο μέσος χρόνος για τη σύλληψη είναι πέντε μήνες.

Αιτία οι φλεγμονές

Οι αυστραλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιτία για αυτήν την καθυστέρηση στη σύλληψη είναι η φλεγμονή η οποία «πυροδοτεί» αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό βάζοντας εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του. Σημειώνεται ότι η περιοδοντίτιδα, η οποία εκτιμάται ότι «πλήττει» ποσοστό της τάξεως του 10% του πληθυσμού, έχει ήδη συνδεθεί με καρδιοπάθειες, διαβήτη τύπου 2, αποβολές καθώς και χαμηλή ποιότητα σπέρματος στους άνδρες.

Στο πλαίσιο της τελευταίας μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν περισσότερες από 3.500 γυναίκες. Όπως είδαν όσες από αυτές εμφάνιζαν ουλίτιδα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής στο αίμα.

Τροποποιήσιμος παράγοντας

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Ρότζερ Χαρτ σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν δημοσιευμένες μελέτες που να διερευνούν εάν η ουλίτιδα επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης των γυναικών. Τα στοιχεία αυτά είναι τα πρώτα που μαρτυρούν ότι τα προβλήματα των ούλων είναι πιθανό να αποτελούν έναν από τους παράγοντες οι οποίοι  αν τροποποιηθούν μπορούν να βελτιώσουν τις πιθανότητες σύλληψης».

Ο καθηγητής συμβούλευσε τις γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες να προσθέσουν στη λίστα του σωστού τρόπου ζωής που πρέπει να ακολουθούν – δηλαδή αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους – και ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook