Έρευνα σε μυρμήγκια του είδους Temnothorax longispinosus έδειξε ότι τα εν λόγω έντομα έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν τους θανάσιμους εχθρούς τους και να αντιδράσουν αντιστοίχως.

Στις αποικίες των μυρμηγκιών συχνά εισβάλλουν μυρμήγκια «υποδουλωτές», τα οποία κλέβουν τα κουκούλια των νέων μελών του είδους.

Τα μυρμήγκια Temnothorax longispinosus αντιδρούν στις επιθέσεις προσπαθώντας να θανατώσουν τον εχθρό με δαγκώματα και τσιμπήματα.

Η έρευνα που διενήργησαν οι Inon Scharf και Susanne Foitzik του Πανεπιστημίου Ιωάννης Γουτεμβέργιος του Μάινζ της Γερμανίας έδειξε πως τα T. longispinosus αντιδρούν σε κάθε μορφής εισβολέα, ωστόσο απέναντι στα επονομαζόμενα μυρμήγκια slavemakers είναι περισσότερο επιθετικά.

Οι υποδουλωτές αποσπούν τα κουκούλια από τις αποικίες των θυμάτων τους και χρησιμοποιούν τα μυρμήγκια «νεοσσούς» για να ταΐζουν τη βασίλισσά τους, για να αναζητούν τροφή, καθώς και για άλλες εργασίες.

Αντίθετα, απέναντι σε άλλου είδους εισβολείς, τα Temnothorax longispinosus εμφανίζονται λιγότερο επιθετικά.

Οι επιστήμονες διαβλέπουν μια εξελικτική διάσταση στη συμπεριφορά των μυρμηγκιών, καθώς δεν σπαταλούν την ενέργεια απέναντι σε κάθε εισβολέα, αλλά προσαρμόζουν την αντίδρασή τους στο μέγεθος της απειλής.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook