Ετοιμόρροπη είναι η στέγη στο δημοτικό σχολείο Γερανίου με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των περίπου 80 μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Η οροφή που αποτελείται από ξύλο και κεραμίδι, κρίθηκε επικίνδυνη από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου που πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και προτείνουν την αντικατάστασή της μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Γιώργο Γεωργαλή, τα ξύλα επάνω στα οποία στηρίζονται τα κεραμίδια έχουν σαπίσει και ως εκ θαύματος δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα κάποιο ατύχημα. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, το σοβαρό αυτό πρόβλημα επισημάνθηκε αρχικά από τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου Γερανίου, ο οποίος με έγγραφό του στο τμήμα Παιδείας ενημέρωνε για την εισροή νερού από την οροφή στο εσωτερικό του σχολείου. Έπειτα, οι μηχανικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στο σχολείο, όπου διαπίστωσαν την πολύ κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ξύλινη στέγη. «Δεν μπορούμε να το ρισκάρουμε. Πρέπει άμεσα να αντικαταστήσουμε τη στέγη γιατί είναι επικίνδυνη για τα παιδιά» δηλώνει στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γεωργαλής και επισημαίνει ότι οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Εντός του καλοκαιριού θα γίνουν άμεσες παρεμβάσεις σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Ρεθύμνου. Εκτός του Δημοτικού Σχολείου Γερανίου, εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο 1ο Επαγγελματικό Λύκειο, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο και στο Δημοτικό Σχολείο Άδελε τα οποία, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστική Επιτροπής, μπαίνουν σε προτεραιότητα εξαιτίας της φύσεως των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Το κονδύλι που διατεθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου, ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Στο 1ο ΕΠΑΛ στα Περιβόλια, έχει διαπιστωθεί πρόβλημα με τις τζαμαρίες, κάποιες εκ των οποίων κινδυνεύουν να φύγουν από τη θέση τους. Στις αίθουσες θα τοποθετηθούν νέες τζαμαρίες, καθώς και προστατευτικά κάγκελα, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Στο 7ο δημοτικό σχολείο πρόκειται να δημιουργηθούν δυο τουαλέτες στο χώρο όπου κατασκευάζονται οι νέες αίθουσες. Αυτό είναι κάτι που δεν είχε προβλεφθεί, όταν ξεκίνησε το έργο με ευθύνη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και πλέον η δημοτική αρχή καλείται να επιλύσει το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς οι τουαλέτες που βρίσκονται στο χώρο του υπάρχοντος σχολικού συγκροτήματος, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετήσουν όλους τους μαθητές.

Ακόμα, στο Δημοτικό Σχολείο Άδελε θα τοποθετηθούν σκέπαστρα εισόδου στις πόρτες των αιθουσών, καθώς έχει παρατηρηθεί εισροή νερού τους χειμερινούς μήνες που βρέχει. Παράλληλα, στον αύλειο χώρο του σχολείου θα εγκατασταθούν βρύσες για να μπορούν οι μαθητές να πίνουν νερό στα διαλείμματα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα σχολεία που εδρεύουν στο Δήμο Ρεθύμνου είναι πολύ περισσότερες και γι’ αυτό σε δεύτερη φάση υπάρχει η σκέψη να διατεθεί από τον προϋπολογισμό και άλλο ποσό ύψους 100.000 ευρώ, ώστε να γίνουν μικρές παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες.

«Για τη συντήρηση των σχολείων θα διατεθεί σε πρώτη φάση ένα ποσό της τάξεως των 100.000 ευρώ για την υλοποίηση έργων που κρίνεται απολύτως απαραίτητο να ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έπειτα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να γίνει τροποποίηση στον προϋπολογισμό, ώστε να διατεθεί ένα ακόμα κονδύλι ύψους 100.000 ευρώ» αναφέρει ο κ. Γεωργαλής και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα στο νέο Δήμο γιατί έχουμε στη διάθεσή μας δυο μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας που συνεργάζονται με το τμήμα Παιδείας και είναι πιο εύκολο να διαπιστώσουμε τα προβλήματα στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς δεχόμαστε τα αιτήματα από τους διευθυντές των σχολείων, τα καταγράφουμε, στη συνέχεια παραπέμπουμε τα θέματα αυτά στους δυο μηχανικούς, οι οποίοι κάνουν αυτοψία, συντάσσουν την έκθεσή τους και στη συνέχεια αποφασίζουμε τι ενέργειες πρέπει να υλοποιηθούν».

 

rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook