Οι ειδικές δυνάμεις του Μαλί εξαπέλυσαν επίθεση στο ξενοδοχείο Radisson Blu του Μπαμακό, όπου δεκάδες άνθρωποι πιάστηκαν όμηροι στη διάρκεια μιας επιχείρησης κατά την οποία τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, απελευθερώνοντας σχεδόν τους μισούς ομήρους από τους περίπου 170 ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί όταν εκδηλώθηκε η επίθεση των ενόπλων, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι.

«Τρεις όμηροι σκοτώθηκαν», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, που δεν αποκάλυψε την εθνικότητά τους, ούτε τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκαν, ωστόσο ο υπουργός Ασφάλειας, ο συνταγματάρχης Σαλίφ Τραορέ, δήλωσε αργότερο στο Γαλλικό Πρακτορείο πως είναι ξένοι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφάλειας, οι δράστες είναι «δύο ή τρεις», ενώ μάρτυρες κάνουν λόγο από την πλευρά τους για «περίπου δέκα» ενόπλους.

Πριν από λίγο η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως περίπου «80 όμηροι» αφέθηκαν ελεύθεροι. «Ο ειδικές δυνάμεις μας απελευθέρωσαν περίπου τριάντα ομήρους και άλλοι κατάφεραν να ξεφύγουν μόνοι τους», δήλωσε από την πλευρά του ο συνταγματάρχης Τραορέ.

Ένας από τους ομήρους που αφέθηκε ελεύθερος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι άκουσε τους ενόπλους να μιλούν αγγλικά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Γάλλους που βρίσκονται «σε ευαίσθητες χώρες» να λάβουν «τα μέτρα τους», ενώ περίπου σαράντα επίλεκτοι γάλλοι χωροφύλακες αναχώρησαν για το Μαλί.

«Ζητώ από τους πολίτες μας σε ευαίσθητες χώρες να λάβουν τα μέτρα τους», είπε ο Ολάντ στο περιθώριο μιας συνάντησης ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν στις 30 Νοεμβρίου στο Παρίσι (COP21) παρουσία περισσότερων από 120 ξένων ηγετών.

Περίπου σαράντα χωροφύλακες της GIGN (Ομάδα Επέμβασης της Εθνικής Χωροφυλακής), που είναι ειδικευμένοι σε καταστάσεις ομηρείας, βρίσκονται καθ΄οδόν προς το Μπαμακό, ανακοίνωσε από την πλευρά του το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

«Οι χωροφύλακες της GIGN θα σταλούν σήμερα σε αποστολή για την παροχή συμβουλών και υποστήριξης στην επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας του Μαλί και δέκα χωροφύλακες του Ινστιτούτου Εγκληματολογικής Έρευνας της Εθνικής Χωροφυλακής (IPCGN), θα τους συνοδεύσουν», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στο μεταξύ, η διεύθυνση της Air France ανακοίνωσε ότι 12 υπάλληλοι της εταιρίας που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο την ώρα της επίθεσης των ενόπλων βρίσκονται τώρα «σε ασφαλές μέρος».

Για προληπτικούς λόγους οι σημερινές πτήσεις της Air France από και προς το Μπαμακό έχουν ματαιωθεί, ανέφερε η εταιρία.
Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, που βρισκόταν στην Ντζαμένα για μια περιφερειακή σύνοδο αφιερωμένη στην τρομοκρατία στο Σαχέλ, αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα του Τσαντ, έπειτα από την επίθεση στο ξενοδοχείο του Μπαμακό, μετέδωσε δημοσιογράφος του AFP.

Τέλος, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως πέντε από τα επτά μέλη των πληρωμάτων καμπίνας της Turkish Airlines διασώθηκαν από το ξενοδοχείο Radisson.

Ο Νταβούτογλου είπε επίσης πως οι αρχές είναι σε επαφή με τα άλλα δύο μέλη των πληρωμάτων καμπίνας που εργάζονται για την κρατική αεροπορική εταιρία.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook