Ανοίγουν εν μέσω θέρους όλα τα μέτωπα για να καλύψουν πολύμηνες καθυστερήσεις και να μην ξεφύγει και πάλι το Μνημόνιο.

Ένα συντονιστικό όργανο στο "ολυμπιακό μοντέλο" (το οποίο λειτούργησε το ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη) διακυβέρνησης αποφασίστηκε χθες με στόχο να υλοποιηθούν δεκάδες δεσμεύσεις του Μνημονίου που πρέπει να γίνουν έως το Σεπτέμβριο ως προαπαιτούμενο της νέας δόσης και του νέου δανείου που ζητά η Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την πρώτη χθεσινή συνάντηση της  διυπουργικής επιτροπής για την εφαρμογή του Μνημονίου ήταν σαφής: το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι ότι τα  μέτρα αποφασίζονται αλλά δεν υλοποιούνται.

Δεκάδες νομοθετικές εκκρεμότητες αλλά και μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο δρόμο. Για να προλάβει η Βουλή να ψηφίσει τους σχετικούς νόμους, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε –με την ανοχή του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου– να κατατίθενται σε «πακέτα» προς ψήφιση με την μορφή πολυνομοσχεδίων, στο μοντέλο του Εφαρμοστικού νόμου 1 που ψηφίστηκε τον Ιούνιο.

Και πάλι όμως δεν διασφαλίζεται η εφαρμογή του μνημονίου, αφού μετά την ψήφιση των νόμων πολλοί μένουν ανεφάρμοστοι. Για αυτό αποφασίστηκε πέρα από τη συνεχή σύγκληση της διυπουργικής επιτροπής η συγκράτηση ανάλογου οργάνου σε επίπεδο γενικών  γραμματέων ώστε να προχωρά το έργο της  εφαρμογής των νόμων.

Οι άμεσες προτεραιότητες είναι πάρα πολλές. Μεταξύ αυτών:

* Μέχρι την άλλη Δευτέρα θα ανακοινωθεί  το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και έως το τα έλος του μήνα θα ενταχθούν σε αυτό όλα τα ακίνητα – ΔΕΚΟ με αποφάσεις της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.   

* Θέμα ημερών είναι η δημοσίευση των στρες τεστ των τραπεζών. Θα πρέπει να ληφθούν έως τον Σεπτέμβριο όλα τα διορθωτικά μέτρα στα ιδρύματα που δεν θα πετύχουν τους στόχους και να αλλάξει έως τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

* Ενιαίο μισθολόγιο.  Σύμφωνα  με το Μνημόνιο πρέπει έως τα μέσα Αυγούστου να έχει ψηφιστεί, περιλαμβάνοντας την ενιαία κλίμακα αμοιβών, την παράταση του παγώματος μισθών έως το 2015, αλλά και το πολύ ευαίσθητο θέμα των απολύσεων. 

* Μέχρι το τέλος Ιουλίου πρέπει να έρθουν τα νέα επιχειρησιακά σχέδια των ΔΕΚΟ και  έως  το τέλος του επόμενου μήνα να ληφθούν  οι αποφάσεις για το δεύτερο κύμα λουκέτου - συγχωνεύσεων - συρρικνώσεων σε 70 - 80 ΔΕΚΟ και φορείς που έχουν ήδη παρουσιαστεί στην τρόικα. 

* Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και να διασφαλίσει την εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων ελέγχων – εσόδων έως το τέλος του έτους. Πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι αλλαγές στη δομή του ελεγκτικού μηχανισμού με το λουκέτο - συγχώνευση σε 200 εφορίες.

* Μεγάλη σημασία δίδεται στον έλεγχο των δαπανών υπό την ευθύνη  κάθε υπουργείου που πρέπει να καταστήσει λειτουργικά τα γραφεία δημοσιονομικού ελέγχου και να  αποδώσει οφειλές προς ιδιώτες.

* Μέσα στον Ιούλιο πρέπει να ανακοινωθεί η λίστα βαρέων, να εφαρμοστεί από τον Αύγουστο, να προχωρήσουν οι αναλογιστικές μελέτες, οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις και το φθινόπωρο να εκτιμηθούν οι  αλλαγές σε εφάπαξ ταμείων εκτός δημοσίου.